Erfelijke kaalheid, Alopecia androgenetica, behoort tot de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen en vrouwen. Gevoeligheid voor het mannelijke dihydrotestosteron hormoon speelt hierbij een rol. Dihydrotestosteron, kortweg DHT, laat de haarzakjes verschrompelen waardoor uiteindelijk geen nieuwe haargroei meer mogelijk is. Door tijdig actie te ondernemen kan het haarverlies verminderd worden. Verschillende soorten DHT blockers bieden daarbij uitkomst.

DHT blockers.
DHT blockers.

DHT blockers kopen en gebruiken

Alopecia androgenetica komt geregeld binnen een familie voor en is daarom ook wel bekend als erfelijke kaalheid. Het haarverlies uit zich bij mannen doorgaans in/vanaf de 30’er jaren, maar kan zich ook al in de puberteit uiten. Haaruitval veroorzaakt bij mannen diepere inhammen, een kalende kruin en een haarlijn die zich steeds verder terugtrekt. Minder bekend is dat mannelijke kaalheid ook veel vrouwen treft. Vrouwen die met Alopecia androgenetica te maken krijgen, ervaren dit meestal vanaf de overgang en op latere leeftijd. Vrouwen zien een haardos die dunner wordt, of te wel diffuse haaruitval. Hoe het haarverlies zich ontwikkelt en in welk tempo dit verloopt, verschilt van persoon tot persoon. Bij de een gaat het zeer gestaag en een ander is binnen een aantal jaar volledig kaal. Bij tijdig ingrijpen door onder meer het gebruik van DHT blockers kan het haarverlies geremd worden. Het is niet nodig om door erfelijke kaalheid ook daadwerkelijk kaal te worden. Volledige kaalheid als gevolg van Alopecia androgenetica komt bij vrouwen overigens niet tot uiterst zelden voor. Tegenwoordig zijn er diverse DHT blockers en DHT remmende middelen verkrijgbaar. Geloof echter niet het eerste beste haargroeimiddel dat u in de plaatselijke drogist tegenkomt. Slechts een aantal van dit soort middelen is wetenschappelijk effectief gebleken. • Minoxidil, een lotion dat gebruikt wordt om de haaruitval te verminderen en de haargroei te bevorderen. Minoxidil remt het DHT en kan door mannen en vrouwen gebruikt worden. U dient het middel zeker 4 maanden te gebruiken om het effect te kunnen beoordelen. Gebruik nooit meer van de lotion dan aangegeven door de voorschrijvend arts. Van oorsprong is het middel ontwikkeld ter behandeling van een hoge bloeddruk bij mannen. • Finasteride, is een medicijn en haargroeimiddel dat het testosteron remt. Het werd voornamelijk gebruik bij prostaat en plasproblemen bij mannen. Haargroei en een vermindering van haarverlies werden later geconstateerd. Het is een geneesmiddel dat behoorlijke bijwerkingen kan hebben, waaronder borstvorming en een verminderd libido, waardoor het alleen aan mannen voorgeschreven mag worden. • Dutasteride, is net als Finasteride een testosteron en DHT remmer. Oorspronkelijk ontwikkeld ter behandeling van prostaatklachten. Bijwerkingen kunnen ernstig zijn en in sommige gevallen blijvend. Dutasteride mag niet door vrouwen gebruikt worden. • Diane pil. Vrouwen die te maken hebben met erfelijke kaalheid kunnen met behulp van de Diane pil een afname van het haarverlies zien. Naast de bovengenoemde geneesmiddelen zijn er ook andere DHT blockers met een bewezen werking. Hierbij kunt u onder meer denken aan ketoconazol shampoo. DHT remmende middelen zijn zowel op voorschrift van uw huisarts of behandelend specialist verkrijgbaar, daarnaast kunt u ook in gespecialiseerde webshops terecht. Let op! Effectief bewezen haargroeimiddelen zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Ervaringen DHT remmende middelen

Lees voordat u een DHT blocker aanschaft eerst de gebruikerservaringen van anderen. Veel haargroeimiddelen beloven meer dan dat ze aan resultaat opleveren. Om teleurstellingen en hoog oplopende kosten te vermijden, kunt u zich vooraf verdiepen in de verschillende verkrijgbare DHT remmers. U leest dit soort ervaringen onder meer op het forum van Haarweb, maar ook in persoonlijke blogs is bruikbare informatie te vinden. Weet u niet wel middel u het beste kunt gebruiken? Vraag advies aan uw huisarts. Deze kan u doorgaans een uitgangspunt geven en een behandeling voorstellen. Bovendien zal een huisarts samen met u de resultaten nauwgezet opvolgen. U dient DHT blockers langere tijd te gebruiken, voordat de eerste verbeteringen zichtbaar worden. Is er na 6 maanden nog geen vermindering van de haaruitval? Dan is de kans groot dat het betreffende middel bij u niet werkt. In overleg met een huisarts kunt u dan overstappen op een alternatief middel.

Andere middelen bij haaruitval

Heeft u geen zin om langdurig DHT remmende middelen te gebruiken? Ook een haartransplantatie kan uitkomst bieden. Maak een afspraak voor een gratis informatief consult bij GlobalHair: info@globalhair.nl.