Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.8 op Kiyoh
Ruim 10 jaar ervaring
98% slagingspercentage
10.000+ operaties
Logo

Dutasteride ervaringen

Bent u benieuwd naar positieve en negatieve Dutasteride ervaringen? Dutasteride is een zogenaamde DHT-blokker. Het geneesmiddel is van oorsprong ontwikkeld voor de behandeling van prostaatproblemen. Dat het een gunstige invloed heeft op haarverlies, werd later onderzocht en vastgesteld. Als u Dutasteride ervaringen leest, ziet u dat het middel alleen maar door mannen gebruikt mag worden en dat er een kans is op milde tot ernstige bijwerkingen.

Gemengde Dutasteride ervaringen

Dutasteride is oorspronkelijk ontwikkeld om prostaatproblemen te verhelpen. Prostaatvergroting is, helaas net zoals haarverlies, een veelvoorkomende aandoening bij mannen. Bijna de helft van de mannen van 50 jaar en ouder heeft met prostaatklachten te maken. Symptomen als moeite met plassen, vaker moeten plassen en slecht slapen zijn kenmerkend. Dutasteride verlicht prostaatproblemen door de prostaat te verkleinen. Het geneesmiddel is ook bekend om de effectiviteit bij alopecia androgenetica, erfelijke haaruitval. Meningen en ervaringen over het gebruik lopen uiteen. Dutasteride veroorzaakt soms nare bijwerkingen, al is dit zeker niet bij iedereen het geval.

Werking Dutasteride bij haargroei

Mannen met erfelijke haaruitval zijn (over)gevoelig voor dihydrotestosteron. Het DHT-hormoon maakt deel uit van de androgenen groep, en is nodig om de mannelijke geslachtsorganen te ontwikkelen. Het is een cruciaal hormoon voor het mannelijk voorplantingsorgaan. Kort na de geboorte daalt de DHT-productie, om tijdens de puberteit weer te stijgen. In de puberteit is DHT nodig voor de ontwikkeling van andere geslachtskenmerken, zoals lichaamsbeharing, verdieping van de stem en meer. Jongens die gevoelig zijn voor erfelijke kaalheid, krijgen in deze fase al te maken met haarverlies. Omdat DHT vanaf dat moment weinig ‘nut’ heeft om te functioneren, merken mannen waarbij haaruitval in de familie voorkomt dat de haardos er anders uit gaat zien. Dutasteride remt de werking van DHT af, waardoor het haarverlies vermindert.

Werkingsmechanisme Dutasteride

Dihydrotestosteron ontstaat uit testosteron en de werking van twee enzymen. Deze enzymen hebben een verschillende structuur, maar een identieke werking. Ze zijn bekend als 5-alpha-reductase type I en 5-alpha-reductase type II. Als een van deze enzymen ontbreekt kan het lichaam niet langer DHT aanmaken. Dutasteride blokkeert de werking van deze enzymen. Testosteron wordt niet meer omgezet in DHT en na enige tijd neemt het haarverlies af.

Effectiviteit Dutasteride

De ervaringen met Dutasteride lopen uiteen. Het is een behandeling die een oplossing biedt aan mannelijke kaalheid, maar lang niet iedere gebruiker bereikt het gewenste effect. De beste resultaten ziet u, als u het middel bij beginnend haarverlies begint te gebruiken. Niet iedereen wil een haargroeimiddel gebruiken, maar vooral in de beginfase van erfelijke haaruitval is dit een effectieve oplossing. U neemt de tablet(ten) dagelijks volgens voorschrift. Dutasteride is op recept van uw huisarts of specialist bij de apotheek verkrijgbaar. Verwacht niet dat u na een week een volle haardos heeft en/of dat het haarverlies volledig is gestopt. Om vermindering van het haarverlies te zien, moet u het middel minimaal drie tot zes maanden gebruiken.

Een consequent gebruik is nodig om resultaten te zien. Probeer Dutasteride elke dag rond hetzelfde tijdstip te nemen. Bent u een dag vergeten de tablet(ten) in te nemen? Haal deze niet in, maar ga de volgende dag verder. Het nemen van een dubbele dosis heeft geen effect op het haarverlies.

Omdat Dutasteride al tientallen jaren op de markt is, zijn er online tal van gebruikerservaringen. Positieve punten die genoemd worden zijn haar dat dikker en voller teruggroeit, verminderde lichaamsbeharing en een afname van haaruitval. Helaas zijn er ook gebruikers die bijwerkingen hebben ervaren. De meest voorkomende, bekende bijwerkingen zijn een verlaging van het aantal zaadcellen, een verlaagd libido, borstvorming bij mannen en meer. Er zijn ook mannen die geen positieve, maar ook geen negatieve mening hebben. Ze hebben nog steeds haarverlies, maar hebben ook geen bijwerkingen. Over het algemeen zijn de meeste gebruikers van mening dat Dutasteride erfelijk haarverlies afremt.

Tijdelijk resultaat

Net zoals bij Minoxidil en Finasteride houden de resultaten van Dutasteride slechts zolang aan, als de behandeling duurt. Zodra u stopt met de behandeling, stijgt het DHT-gehalte in uw bloed en keert het haarverlies terug. Gebruikers die stoppen zien dat het haarverlies binnen zes maanden terug is op het oude niveau. U zult dan ook merkbare patronen hebben die kenmerkend zijn voor alopecia androgenetica. Om deze redenen is het belangrijk om alleen met Dutasteride te beginnen als u vastbesloten bent het geneesmiddel op langere termijn te blijven gebruiken. Het is een medicijn tegen haaruitval op lange termijn. Vergeet ook niet dat het even duurt voordat u verbetering ziet. Ziet u na zes tot acht maanden geen verandering? Neem dan contact op met uw huisarts, het kan zijn dat het middel bij u niet het gewenste resultaat heeft.

Het gebruik van Dutasteride is niet geheel zonder risico’s. Artsen waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen, waarvan de meest zijn impotentie, verminderde zin in seks en ejaculatieproblemen. Omdat het medicijn ook van invloed is op het volume en de kwaliteit van het sperma, wordt mannen en koppels met een kinderwens geadviseerd het middel niet te gebruiken. Het is niet bekend welke invloed Dutasteride heeft op de ongeboren foetus. Over het algemeen zijn de bijwerkingen mild en van tijdelijke duur. Een enkele keer houdt iemand blijvende verschijnselen aan het gebruik van Dutasteride over. Ervaart u bijwerkingen of heeft u last van onbekende klachten als u Dutasteride gebruikt? Neem dan contact op met de voorschrijvend arts.

Een haargroeimiddel moet u blijven gebruiken om het DHT-hormoon te blokkeren. Niet iedereen ziet het zitten om zo’n geneesmiddel jarenlang dagelijks in te nemen. Het gebeurt ook dat de bijwerkingen ernstiger zijn dan de kwaal die u wilt laten behandelen. Het is niet verkeerd om te zoeken naar alternatieve oplossingen bij haarverlies. Win informatie in over een haartransplantatie, de enige ingreep die een blijvende oplossing biedt bij erfelijke haaruitval. Een haartransplantatie is een geweldig alternatief als u genoeg donorhaar heeft om de kalende plekken op te vullen. U hoeft het haargroeimiddel niet langer te gebruiken en u ziet vanzelf nieuwe haargroei ontstaan. Meer weten? Maak een afspraak voor een consult bij GlobalHair. De kliniek is telefonisch bereikbaar op 06 3338 8757.

Veelgestelde vragen

Neem dutasteride dagelijks rond hetzelfde tijdstip in. Behandeling is langdurig en het duurt drie tot zes maanden voordat u verbeteringen ziet. Als het haarverlies niet afneemt, overlegt u met uw huisarts de resultaten. Blijft verbetering uit na zes tot acht maanden gebruik, dan heeft dutasteride bij u niet het gewenste effect en heeft verder gebruik geen zin.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van dutasteride en finasteride bij de behandeling van mannelijke kaalheid. Dutasteride lijkt daarbij een betere werkzaamheid te bieden, maar de bijwerkingen zijn in grote lijnen vergelijkbaar.

Dutasteride gaat alopecia androgenetica tegen, omdat het de invloed van dihydrotestosteron blokkeert. Haarverlies neemt af en een enkele keer ziet iemand verbetering van de haargroei. De haren zijn steviger dan eerder.

Tijdens de eerste zes maanden dat u dutasteride gebruikt, merkt u dat het bestaande haar dunner wordt. Dit is ofwel te wijten aan progressief haarverlies, voordat dutasteride kans heeft gehad om te werken, of om plaats te maken voor nieuwe, gezonde haren. De ervaringen variëren. De een heeft sneller baat bij het geneesmiddel dan een ander.

Neem het middel dagelijks rond hetzelfde tijdstip voor of na het eten. Slik de capsules heel door en voorkom dat ze in uw mond kapot gaan. De inhoud van de capsule kan zowel uw keel, mond als lippen irriteren. Drink voldoende water om ervoor te zorgen dat de capsule ingeslikt wordt.

Finasteride is een alternatief voor dutasteride. Beide geneesmiddelen hebben bijwerkingen. Als dutasteride onvoldoende effect heeft, kan finasteride een oplossing bieden. Overleg overstappen met een (huis)arts.

Haarzakjes die zijn uitgevallen, komen door het gebruik van dutasteride niet terug. Het geneesmiddel remt verder haarverlies af en laat de haargroei er gezonder en voller uitzien.

Vrouwen en kinderen mogen dutasteride niet gebruiken. Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, krijgen het advies dutasteride niet aan te raken. Dutasteride kan door de huid opgenomen worden en geboorteafwijkingen veroorzaken bij ongeboren foetussen. Mannen met een kinderwens wordt afgeraden dutasteride te gebruiken.

Ja, dagelijks gebruik is nodig. Ook als het haarverlies afneemt en de haargroei verbetert, is het nodig om dutasteride te blijven gebruiken. Leg je het gebruik naast je neer, dan zal het haarverlies op termijn opnieuw doorzetten.

Gekende een veel voorkomende bijwerkingen zijn seksuele problemen, impotentie, borstvorming bij mannen, algemeen gevoel van niet lekker zijn. De bijwerkingen doen zich niet bij iedereen voor en komen het vaakst tot uiting bij aanvang van het gebruik. Maak melding van bijwerkingen bij de arts die het middel voorschrijft.

Boek een gratis Adviesgesprek

We starten altijd met een adviesgesprek om jouw wensen te bespreken. Deze is gratis
Selecteer onderwerp
Vraag
Medicatie / allergie?
Hele naam
Telefoonnummer
Emailadres
Land

Photo 1

Photo 2

Photo 3

Photo 4