Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.8 op Kiyoh
Ruim 10 jaar ervaring
98% slagingspercentage
10.000+ operaties
Logo

Haaruitval door ijzertekort

Haarverlies en kaalheid hebben uiteenlopende oorzaken. Waar vaak wordt gedacht dat haaruitval door ijzertekort typisch een ‘vrouwendingetje’ is, is dat in werkelijkheid niet waar. Ook mannen kunnen als gevolg van een ijzertekort te maken krijgen met haaruitval. Daarnaast komt ook haaruitval door een ijzertekort in combinatie met bijvoorbeeld stress of medicijn gebruik voor. Deze vormen van haaruitval kunnen worden voorkomen. Treft het u ondanks alle voorzorgmaatregelen toch? Meestal blijkt het haarverlies tijdelijk te zijn. Lees ook alles over erfelijke haaruitval en diffuse haaruitval.

Haaruitval wordt meestal niet direct in verband gebracht met ijzertekort. Een tekort aan ijzer kan het gevolg zijn van meerdere oorzaken. Het meest voor de hand liggend is een verkeerde voedingsgewoonte of het volgen van een streng dieet. Daarnaast hebben zwangere vrouwen een verhoogde behoefte aan ijzer en kan een ijzertekort ook optreden door zware menstruaties en/of heftig bloedverlies. Een gebrek aan ijzer kenmerkt zich door verschillende symptomen die u het leven onaangenaam kunnen maken:

  • Verminderde concentratie en een afname van de (arbeids)productiviteit.
  • Ernstige vermoeidheid. Vermoeidheid is het meest voorkomende symptoom van ijzertekort.
  • Bleekheid.
  • Kortademigheid. U kunt al van de minste of geringste inspanning buiten adem zijn.
  • Duizeligheid en hoofdpijn.
  • Hartkloppingen.
  • Haaruitval en broze haren die de nijging hebben om snel af te breken.
  • Pijnlijke mond al dan niet in combinatie met een gezwollen tong.
  • Broze vingernagels.
  • Rusteloze benen.

Het is moeilijk om de benen stil te houden, ze bewegen vaak ongewenst en bovendien ongecontroleerd. Bij vermoeden van ijzertekort zal een (huis)arts dit met een eenvoudig bloedonderzoek kunnen aantonen en bevestigen.

Behandeling haaruitval door ijzertekort

Wordt het bevestigd dat u te maken heeft met een gebrek aan ijzer? Dan zal de arts een behandeling adviseren of voorschrijven. Het belangrijkste is om het tekort op te heffen. Dit kan gebeuren door het nemen van een ijzersupplement en uw voedingsgewoonte eventueel aan te passen. Met behulp van ijzerpillen kan het tekort vrij snel aangevuld worden. Het haargroeiproces zal zichzelf herstellen. Verwacht echter niet dat u na het aanvullen van het tekort direct een verbetering van de haargroei ziet. Hier gaan meerdere maanden aan voorbij. Bovendien zal een arts ook trachten te achterhalen hoe het ijzergebrek is ontstaan. Als er sprake is van heftig bloedverlies is de oorzaak eenvoudig vast te stellen, maar op het moment dat u te maken heeft met stress of bepaalde medicijnen gebruikt, wordt de aanleiding niet altijd even snel gevonden. Daarnaast komt ijzergebrek regelmatig voor bij vegetariërs en veganisten. Vermoed een arts dat uw eetgewoonten aan het gebrek ten grondslag liggen? Dan zal in eerste instantie het advies gegeven worden om uw dieet aan te passen en daarbij meer te kiezen voor producten als: donkergroene bladgroenen, rood vlees en gevogelte, erwten, bonen, peulvruchten, gedroogde vruchten, zaden, noten, vis en schelpdieren. Regelmatige bloedcontroles tonen vervolgens aan of het gebrek voldoende wordt aangevuld. Is dit niet het geval? Dan wordt meestal voor een ijzersupplement gekozen. Gebruik dit soort supplementen altijd volgens voorschrift en neem dagelijks niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid.

Haaruitval door ijzertekort voorkomen

Menstrueert u regelmatig heftig of heeft u onlangs veel bloed verloren? Eet u vegetarisch of veganistisch? U kunt een ijzertekort voorkomen door uw voedingspatroon aan te passen. Verzeker uzelf ervan dat u voldoende vitamine C binnenkrijgt. Deze vitamine is nodig om ijzer door het lichaam op te kunnen laten nemen. Ziet u het niet zitten om meer vlees of groene bladgroenten te eten? Probeer dan eens zogenaamde ijzer siroop. Deze speciaal ontwikkelde siroop bevat zowel vitamine C als ijzer en is een aanvulling op uw dagelijkse eetgewoonten. Overigens ontstaat haaruitval door ijzertekort niet bij een gebrek van enkele dagen of weken. Hier gaan maanden aan voorbij. Mede daarom is het van belang om de oorzaak van haarverlies altijd vast te laten stellen. Artsen zullen niet direct aan ijzertekort denken, maar eventueel in combinatie met andere klachten die u heeft kan de link al snel gelegd worden.

Herstel haargroei

In de meeste gevallen blijkt het haarverlies tijdelijk te zijn. Toch duurt het soms lang voordat nieuwe haargroei zichtbaar wordt. Het haargroeiproces is niet of nauwelijks te beïnvloeden. Heeft u echt last van het haarverlies? Vraag dan advies aan uw huisarts. In overleg kan gekeken worden of het gebruik van een haargroeimiddel zin heeft. Deze middelen zullen uw haar niet sneller laten groeien, maar kunnen het haarverlies wel stabiliseren. Het komt voornamelijk aan op geduld. Wilt u niet zo lang wachten? Dan kan eventueel het dragen van een haarwerk of pruik overwogen worden. Dit heeft geen invloed op uw natuurlijke haargroei.

Boek een gratis Adviesgesprek

We starten altijd met een adviesgesprek om jouw wensen te bespreken. Deze is gratis
Selecteer onderwerp
Vraag
Medicatie / allergie?
Hele naam
Telefoonnummer
Emailadres
Land

Photo 1

Photo 2

Photo 3

Photo 4