facebook pixel

Meer dan 5000 behandelingen...

Haaruitval door schildklier

Ondanks de kleine afmetingen kan de schildklier verschillende ernstige problemen veroorzaken. De schildklier heeft invloed op zo’n beetje alle stofwisselingsprocessen en een goede werking is nodig om optimaal te functioneren. Toch komen schildklierproblemen vaker voor dan nogal eens wordt gedacht. Een schildklier kan te snel of juist te langzaam werken, waardoor de werking verstoord wordt. Symptomen van schildklierproblemen zijn niet altijd even duidelijk. Verschijnselen kunnen betrekking hebben op meerdere aandoeningen. Haaruitval door schildklier ligt bij het vaststellen van de oorzaak dan ook niet altijd voor de hand. Pas na een bloedonderzoek kan een arts bevestigen dat u te maken heeft met een schildklieraandoening.

Trage schildklier en haaruitval

Problemen met een schildklier die niet goed werkt uiten zich op verschillende manieren. Niet ieder symptoom wordt direct met een schildklierprobleem in verband gebracht. Toch is het verstandig om bij uw huisarts om een bloedonderzoek te vragen als u een vermoeden heeft van schildklierproblemen. Kenmerken en symptomen die kunnen wijzen op schildklierproblemen: • Gewichtstoename of -afname. • Veranderde eetlust. • Constipatie. • Depressie. • Slapeloosheid, nachtmerries. • Vermoeidheid en lusteloosheid. • Gewrichtspijn met name in armen en benen. • Verhoogd cholesterol. • Libido verlies. • Menstruatieklachten. • Droge en schilferachtige huid. • Spier- en nekpijn. • Broos haar en haaruitval. • Hoge bloeddruk en hartkloppingen. Werkt uw schildklier niet naar behoren? Dan kunnen de volgende problemen ontstaan: • Hypothyreoïdie, of een traag werkende schildklier, waarbij er onvoldoende hormonen geproduceerd worden. • Hyperthyreoïdie, of een snel werkende schildklier, als er meer hormonen geproduceerd worden dan dat uw lichaam nodig heeft. Het betreft problemen met het immuunsysteem, waardoor de lichaamsfuncties op negatieve manier beïnvloed worden. Eens is vastgesteld of u al dan niet te maken heeft met hypo- of hyperthyreoïdie, kan een adequate behandeling gestart worden. Schildklierpatiënten kunnen met een juiste instelling van de medicatie een normaal leven leiden. Regelmatige bloedcontroles zorgen ervoor dat u goed ingesteld blijft en symptomen wegblijven.

Bitmap

Haaruitval door schildklier

Hoe is het dan eigenlijk mogelijk dat zo’n klein orgaan zo’n impact heeft op de haargroei? Onder invloed van het schildklierprobleem worden de lichaamsfuncties verandert. Dit heeft bij sommige mensen tot gevolg dat het de haargroeicyclus wordt verstoort, waardoor haaruitval kan ontstaan. Mensen zijn zich vaak onvoldoende bewust van het verband tussen een schildklier en een gezonde haardos. Uw schildklier heeft interessante functies die betrekking hebben op uw haargroei: • De hormonen stimuleren de haarzakjes. • Uw talgklier wordt gestimuleerd, waardoor er voldoende talg aangemaakt kan worden. Raakt de verhouding van deze functies verstoort dan kan dat op den duur leiden tot chronische haaruitval. Zowel hypo- als hyperthyreoïdie hebben droos, broos en breekbaar haar tot gevolg. Door uw haar met extra aandacht te verzorgen kunt u het op natuurlijke wijze versterken. Dat neemt niet weg dat u bij een vermoeden van haaruitval door schildklier een arts moet raadplegen. Eens vastgesteld wordt dat er daadwerkelijk sprake is van een te snelle of te trage schildklier kan direct actie worden ondernomen.

Global Hair - Before & After 2
Global Hair - Before & After 3
Global Hair - Before & After 1

Bekijk de resultaten van cliënten die u voor gingen

Behandeling haaruitval door schildklier

Helaas is er weinig dat u zelf kunt doen aan een traag werkende schildklier. De meeste schildklierpatiënten zullen hun hele leven medicatie moeten gebruiken. Het kan soms even duren voordat u goed bent ingesteld. Een huisarts of endocrinoloog zal regelmatig uw bloed controleren om zo de werking van de schildklier te monitoren. Als het schildklierniveau weer op niveau is, en dit kan een aantal maanden duren, verdwijnen de meeste klachten. In combinatie met een afwisselend voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging zal ook de haargroei zich herstellen. Het is niet zo dat wanneer een schildklierprobleem is vastgesteld en u hiervoor medicatie gaat gebruiken, een week later verbeteringen zichtbaar zijn. Het komt aan op flink wat geduld. Eventueel kunt u, in overleg met een arts, kiezen voor het gebruik van een haargroeimiddel of het tijdelijk dragen van een haarwerk. Effectief bewezen haargroeimiddelen kunnen ernstige bijwerkingen tot gevolg hebben. Laat u daarom goed voorlichten over de mogelijkheden en eventuele resultaten die het gebruik in uw situatie hebben. Wat u ook kunt doen is een lotgenoten forum bezoeken en lezen hoe anderen omgaan met haaruitval door schildklier problemen. Vaak komt u op zo’n forum handige tips en trucs tegen om het haarverlies te verbergen. Ook kan het helpen om op vrij anonieme wijze te ‘praten’ met anderen die hetzelfde meemaken als u.

Alternatieve behandelmogelijkheden

Haaruitval door schildklierproblemen is in de meeste gevallen tijdelijk. Eventueel kunt u lasertherapie of mesotherapie overwegen om de haarzakjes optimaal te stimuleren. Chirurgische ingrepen, zoals een haartransplantatie, komen vrijwel nooit in aanmerking als het haarverlies een gevolg is van een slecht functionerende schildklier. Een huisarts of endocrinoloog kan u meer vertellen over beschikbare behandelingen.

Haaruitval en schildklier – FAQ

Ja, zowel ernstige als langdurige hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie kunnen haarverlies veroorzaken. Het haar valt in een diffuus patroon en verspreid over de hoofdhuid uit. Hergroei wordt gewoonlijk gezien bij een succesvolle behandeling van de schildklier, hoewel dit meerdere maanden duurt. Het is ongebruikelijk dat milde of kortdurende schildklierproblemen haaruitval veroorzaken.

Bepaalde vormen van hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie doen zich abrupt voor en kennen een snelle diagnose, terwijl andere vormen al maanden of jaren voor de diagnose aanwezig zijn. Haaruitval door schildklierproblemen komt binnen een paar maanden na het begin van de aandoening tot ontwikkeling. Dit heeft te maken met de natuurlijke duur van de haargroeicyclus.

Haargroei is onvoorspelbaar en sommige mensen zien eerder herstel dan anderen. Het kan enkele maanden, na het begin van de schildkliermedicatie duren, voordat uw haargroei verbetert. Het nieuwe haar heeft soms een andere textuur.

Het is vrij gebruikelijk om haaruitval te ervaren als gevolg van een ontregelde schildklier. Meestal is dit met medicatie op te lossen. Het is belangrijk om een goede instelling te krijgen. Bij de meeste mensen is het haarverlies tijdelijk en herstelt de haargroei zich als de medicatie op de goede manier is afgestemd.

Levothyroxine is een veel voorgeschreven schildkliermedicijn. Een lage waarde van de schildklierhormonen is soms van invloed op de haargroei en verkort de anagene fase. Hierdoor zitten er meer haren dan gewoonlijk in de rustfase en wordt de haardos dunner. Het instelling van de juiste dosering schildkliermedicijn is moeilijk en kan soms enige tijd duren.

Biotine heeft geen invloed op de schildkliermedicatie die u gebruikt, het kan wel van invloed zijn op het schildklierbloedonderzoek. Artsen adviseren om 2 dagen voor een gepland bloedonderzoek te stoppen met het nemen van biotine.

U kunt eventueel minoxidil gebruiken en dat op de hoofdhuid aanbrengen. Mensen die minoxidil gebruiken zien de eerste resultaten binnen 3 tot 6 maanden. Overleg het gebrek met de behandelend endocrinoloog.

Haaruitval kan een teken zijn van een onregelmatige schildklierwaarde. Zowel een te snelle als een te trage schildklier hebben invloed op de haargroei. Naast haarverlies heeft u meestal andere symptomen zoals een voortdurend koud gevoel, broze nagels, onverklaarbaar gewichtsverlies of juist een toename van het gewicht.

Ja. Al komen schildklieraandoeningen eerder en vaker voor bij vrouwen. Schildklierproblemen komen op elke leeftijd voor.

Voor hyperthyreoïdie is het verwijderen van de schildklier een oplossing. Als de schildklier is verwijderd bent u levenslang afhankelijk van synthetische schildklierhormonen.

Bij een vermoeden van schildklierproblemen zal een huisarts of specialist bloedonderzoek laten doen. De TSH, T3 en T4 waarde worden daarbij gemeten. Zijn de waarden afwijkend dan kan dat wijzen op een probleem.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.