Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.8 op Kiyoh
Ruim 10 jaar ervaring
98% slagingspercentage
10.000+ operaties
Logo

Haaruitval door schildklier

Ondanks de kleine afmetingen kan de schildklier verschillende ernstige problemen veroorzaken. De schildklier heeft invloed op zo’n beetje alle stofwisselingsprocessen en een goede werking is nodig om optimaal te functioneren. Toch komen schildklierproblemen vaker voor dan nogal eens wordt gedacht. Een schildklier kan te snel of juist te langzaam werken, waardoor de werking verstoord wordt. Symptomen van schildklierproblemen zijn niet altijd even duidelijk. Verschijnselen kunnen betrekking hebben op meerdere aandoeningen. Haaruitval door schildklier ligt bij het vaststellen van de oorzaak dan ook niet altijd voor de hand. Pas na een bloedonderzoek kan een arts bevestigen dat u te maken heeft met een schildklieraandoening.

Trage schildklier en haaruitval

Problemen met een schildklier die niet goed werkt uiten zich op verschillende manieren. Niet ieder symptoom wordt direct met een schildklierprobleem in verband gebracht. Toch is het verstandig om bij uw huisarts om een bloedonderzoek te vragen als u een vermoeden heeft van schildklierproblemen. Kenmerken en symptomen die kunnen wijzen op schildklierproblemen:

 • Gewichtstoename of -afname.
 • Veranderde eetlust.
 • Constipatie.
 • Depressie.
 • Slapeloosheid, nachtmerries.
 • Vermoeidheid en lusteloosheid.
 • Gewrichtspijn met name in armen en benen.
 • Verhoogd cholesterol.
 • Libido verlies.
 • Menstruatieklachten.
 • Droge en schilferachtige huid.
 • Spier- en nekpijn.
 • Broos haar en haaruitval.
 • Hoge bloeddruk en hartkloppingen.

Hoe komt haaruitval door schildklier?

Werkt uw schildklier niet naar behoren? Dan kunnen de volgende problemen ontstaan:

 • Hypothyreoïdie, of een traag werkende schildklier, waarbij er onvoldoende hormonen geproduceerd worden.
 • Hyperthyreoïdie, of een snel werkende schildklier, als er meer hormonen geproduceerd worden dan dat uw lichaam nodig heeft.

Het betreft problemen met het immuunsysteem, waardoor de lichaamsfuncties op negatieve manier beïnvloed worden. Eens is vastgesteld of u al dan niet te maken heeft met hypo- of hyperthyreoïdie, kan een adequate behandeling gestart worden. Schildklierpatiënten kunnen met een juiste instelling van de medicatie een normaal leven leiden. Regelmatige bloedcontroles zorgen ervoor dat u goed ingesteld blijft en symptomen wegblijven.

Hoe is het dan eigenlijk mogelijk dat zo’n klein orgaan zo’n impact heeft op de haargroei? Onder invloed van het schildklierprobleem worden de lichaamsfuncties verandert. Dit heeft bij sommige mensen tot gevolg dat het de haargroeicyclus wordt verstoort, waardoor haaruitval kan ontstaan. Mensen zijn zich vaak onvoldoende bewust van het verband tussen een schildklier en een gezonde haardos. Uw schildklier heeft interessante functies die betrekking hebben op uw haargroei:

 • De hormonen stimuleren de haarzakjes.
 • Uw talgklier wordt gestimuleerd, waardoor er voldoende talg aangemaakt kan worden.

Raakt de verhouding van deze functies verstoort dan kan dat op den duur leiden tot chronische haaruitval. Zowel hypo- als hyperthyreoïdie hebben droos, broos en breekbaar haar tot gevolg. Door uw haar met extra aandacht te verzorgen kunt u het op natuurlijke wijze versterken. Dat neemt niet weg dat u bij een vermoeden van haaruitval door schildklier een arts moet raadplegen. Eens vastgesteld wordt dat er daadwerkelijk sprake is van een te snelle of te trage schildklier kan direct actie worden ondernomen.

Behandeling haaruitval door schildklier

Helaas is er weinig dat u zelf kunt doen aan een traag werkende schildklier. De meeste schildklierpatiënten zullen hun hele leven medicatie moeten gebruiken. Het kan soms even duren voordat u goed bent ingesteld. Een huisarts of endocrinoloog zal regelmatig uw bloed controleren om zo de werking van de schildklier te monitoren. Als het schildklierniveau weer op niveau is, en dit kan een aantal maanden duren, verdwijnen de meeste klachten. In combinatie met een afwisselend voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging zal ook de haargroei zich herstellen. Het is niet zo dat wanneer een schildklierprobleem is vastgesteld en u hiervoor medicatie gaat gebruiken, een week later verbeteringen zichtbaar zijn. Het komt aan op flink wat geduld. Eventueel kunt u, in overleg met een arts, kiezen voor het gebruik van een haargroeimiddel of het tijdelijk dragen van een haarwerk. Effectief bewezen haargroeimiddelen kunnen ernstige bijwerkingen tot gevolg hebben. Laat u daarom goed voorlichten over de mogelijkheden en eventuele resultaten die het gebruik in uw situatie hebben. Wat u ook kunt doen is een lotgenoten forum bezoeken en lezen hoe anderen omgaan met haaruitval door schildklier problemen. Vaak komt u op zo’n forum handige tips en trucs tegen om het haarverlies te verbergen. Ook kan het helpen om op vrij anonieme wijze te ‘praten’ met anderen die hetzelfde meemaken als u.

Haaruitval door schildklierproblemen is in de meeste gevallen tijdelijk. Eventueel kunt u lasertherapie of mesotherapie overwegen om de haarzakjes optimaal te stimuleren. Chirurgische ingrepen, zoals een haartransplantatie, komen vrijwel nooit in aanmerking als het haarverlies een gevolg is van een slecht functionerende schildklier. Een huisarts of endocrinoloog kan u meer vertellen over beschikbare behandelingen.

Boek een gratis Adviesgesprek

We starten altijd met een adviesgesprek om jouw wensen te bespreken. Deze is gratis
Selecteer onderwerp
Vraag
Medicatie / allergie?
Hele naam
Telefoonnummer
Emailadres
Land

Photo 1

Photo 2

Photo 3

Photo 4