Meer dan 5000 behandelingen...

Haaruitval genetisch

Wilt u meer weten over de behandeling van haaruitval genetisch? Hoewel kaalheid wordt beschouwd en gezien als een typisch mannenprobleem, treft haarverlies iedereen. Dit ongeacht het geslacht. Genetica en erfelijkheid spelen een grote rol bij het haarverlies dat u ziet naarmate u ouder wordt. Maar vergis u niet, andere factoren zoals stress, voeding en medicijnen veroorzaken ook haaruitval. Het verschil is dat haaruitval genetisch niet omkeerbaar is. Wel zijn er stappen die het haarverlies afremmen en behandelingen die de haargroei stimuleren.

Symptomen haaruitval genetisch

Genetisch haarverlies begint met het uitdunnen van het haar en gaat vooral bij mannen over tot volledige haaruitval op delen van de hoofdhuid. Haren in uw kam, in het doucheputje of op uw hoofdkussen geven tekenen van haarverlies weer, al is dit niet altijd een betrouwbare aanwijzing. Gemiddeld verliest u 100 haren per dagen en onder bepaalde omstandigheden, zoals na een ernstige ziekte of langdurige stress vallen er als gevolg van plotseling haarverlies meer haren uit. Bij mannen begint erfelijke haaruitval bij de slapen en/of de kruin en verloopt in M- of hoefijzervormig patroon. Zonder behandeling leidt erfelijk haarverlies dikwijls tot volledige kaalheid. Vrouwen zien een wijdverspreid patroon. Volledig haarverlies is ongebruikelijk. Kale plekken wijzen andere oorzaken en/of problemen van haarverlies bij vrouwen aan. De haardos dunt uit, waardoor de hoofdhuid op sommige plaatsen, zoals de scheiding en de haargrens, zichtbaar is.

Diagnose en duur genetisch haarverlies

Erfelijke kaalheid is door ervaren artsen eenvoudig vast te stellen, door te kijken naar het patroon van haarverlies en de voorgeschiedenis met haaruitval binnen de familie. Dikwijls zijn geen verdere tests nodig om de oorzaak te bevestigen. Wat artsen doen als de diagnose niet voor de volle 100% met zekerheid te stellen is, is het aanvragen van bloedonderzoek, het uitvoeren van een trektest en/of het nemen van een huidbiopsie. Door een algemeen bloedbeeld te laten onderzoeken, komen de waarden van uw schildklier en andere lichaamsfuncties naar voren. Als hier een afwijking in zit, kan dat de reden voor het haarverlies verklaren. In andere gevallen vindt bloedonderzoek plaats om ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten. Erfelijke kaalheid is helaas onomkeerbaar. Met de juiste behandeling vermindert u het haarverlies en stimuleert u de haargroei.

Haarverlies is niet altijd erfelijk

Naast genetica draagt een scala aan andere factoren bij aan haarverlies. Zo merken vrouwen vaak een toename van haaruitval na de menopauze door hormonale veranderingen, terwijl mannen door stress het haar zien uitdunnen:

  • Hormonale veranderingen. Volwassenen en kinderen hebben door veranderingen in het schildklier stimulerend hormoon, TSH, te maken met haarverlies.
  • Alopecia areata. Pluksgewijze kaalheid is een auto-immuunaandoening waarbij uw eigen lichaam de haarzakjes aanvalt. Het haarverlies voltrekt zich in ronde, duidelijk omrande plekken en doet zich over het hele lichaam voor.
  • Medische aandoeningen. Ringworminfecties en andere infecties van de hoofdhuid leiden regelmatig tot een toename van haaruitval.
  • Medische behandelingen en medicijngebruik.
  • Voedingstekorten.

Dit zijn voorbeelden van oorzaken van tijdelijke haaruitval. Om de haargroei te herstellen is behandeling van de oorzaak nodig. Daarom voert een arts lichamelijk onderzoek uit en is bloedonderzoek wenselijk.

Oorzaak genetisch haarverlies

De oorzaak van kaalheid is alopecia androgenetica. Deze vorm van haarverlies is verantwoordelijk voor 80% tot 90% van alle gevallen van blijvende haaruitval. Het is niet per se een ziekte te noemen, het is eerder een aandoening die in verband staat met:

  • Genetische factoren;
  • \Het natuurlijke verouderingsproces;
  • Androgenen, mannelijke hormonen;

Genetica speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van alopecia androgenetica. Het beïnvloedt de manier waarop testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron. Als de DHT-waarde stijgt of als u gevoelig bent voor DHT dan krimpen de haarzakjes. De haren vallen eerder uit dan normaal. Alopecia androgenetica heeft een geleidelijk verloop. Pas na enige tijd valt het haarverlies op. Het DHT-hormoon vernietigd de haarzakjes, waardoor er op deze plaatsen geen nieuwe haren ontstaan.

Bitmap

Preventieve behandeling genetisch haarverlies

Mensen die haarverlies in een erfelijk patroon ervaren, hebben de mogelijkheid om het haarverlies af te remmen. Middelen die hierin effectief zijn, zijn minoxidil, finasteride en dutasteride. Minoxidil is geschikt voor het behandelen van haaruitval bij zowel mannen en/of vrouwen. Dit geldt niet voor de geneesmiddelen dutasteride en finasteride. Minoxidil is een lotion die u dagelijks op de kale plekken aanbrengt. Na drie tot zes maanden moet u verbetering zien en een afname van het haarverlies. De enige bekende bijwerkingen zijn plaatselijke huidirritaties. Finasteride en dutasteride hebben soms ernstige bijwerkingen waaronder een verminderd libido, borstvorming en problemen met de seksuele functie. Alle middelen moeten dagelijks gebruikt worden. De voordelen gaan verloren, zodra de behandeling stopt.

Global Hair - Before & After 2
Global Hair - Before & After 3
Global Hair - Before & After 1

Bekijk de resultaten van cliënten die u voor gingen

Erfelijke haaruitval behandelen

Mensen doen veel om de gevolgen van haaruitval te camoufleren. Naast het gebruik van haargroeimiddelen, dragen mensen haarwerken en haarstukjes die het haarverlies verbergen. Zoekt u liever een permanente oplossing? Een haartransplantatie is een oplossing met blijvende resultaten. Het is een dure ingreep die nieuwe haargroei op de kale plekken mogelijk maakt. De ingreep vindt plaats in een haarkliniek, waarbij uw eigen donorhaar gebruikt wordt. Ervaren haarchirurgen verplaatsen een vooraf afgesproken aantal haarzakjes uit het donorgebied naar de transplantatie plaatsen. Dit gebeurt in dagbehandeling en met plaatselijke verdovingen. Het hele traject duurt ongeveer twaalf maanden. De resultaten zijn permanent. Heeft u niet voldoende haar voor een haartransplantatie? Een alternatieve methode is micro haar pigmentatie, waarbij de uitgedunde haardos optisch voller wordt gemaakt.

Haaruitval genetisch zelf onderzoeken

Haarverlies is beangstigend, zeker als haaruitval binnen uw familie voorkomt kan dat als een bedreiging voelen. Zonder dat u last heeft van haarverlies is het mogelijk om onderzoek te doen naar uw gevoeligheid voor het erfelijkheidsgen. Online bestelt u bij het Haaronderzoekscentrum een DNA haaruitval test. Eventueel bestelt u ook een bloedwaardentest, om de oorzaak van haaruitval te onderzoeken. Beide testen zijn eenvoudig in gebruik, veilig en betrouwbaar. Het afnemen van het onderzoeksmateriaal is pijnloos en doet u gewoon thuis. De onderzoeksresultaten worden binnen een paar weken naar u toegezonden. Blijkt uit de DNA test dat u het kaalheidsgen heeft? Dan houdt dat niet in dat u last krijgt van haaruitval, het geeft alleen de aanwezigheid van het gen aan. Met de uitslagen bespreekt u samen met uw huisarts of een specialist de behandelmogelijkheden.

Haaruitval genetisch – FAQ

Niet alleen haarverlies binnen uw familie wijst op erfelijke kaalheid. Ook vroege tekenen van haaruitval wijzen vaak op alopecia androgenetica. Misschien verandert uw haarlijn of worden de inhammen dieper. Extra haar op uw kussen, in het doucheputje of in uw kam zijn ook signalen van haaruitval.

Artsen diagnosticeren genetisch haarverlies op basis van uw familie achtergrond en het patroon van haaruitval. Soms worden bloedonderzoek en/of een huidbiopt genomen om gezondheidsproblemen en andere oorzaken van haaruitval uit te sluiten.

Genetica speelt onder andere een rol bij de hoeveelheid haar die uitvalt naarmate u ouder wordt. Andere factoren zoals stress, trauma’s, voeding, ziekte en medicijngebruik hebben ook invloed op de haargroei. Genetisch haarverlies is niet omkeerbaar, maar u kunt stappen ondernemen die de haargroei positief beïnvloeden.

Als de haarzakjes zijn vernietigd, is nieuwe haargroei niet mogelijk. Haarzakjes die inactief zijn, kunnen met bepaalde behandeltechnieken gestimuleerd worden om nieuw haar te laten groeien. Artsen adviseren om bij haarverlies niet te lang te wachten met het starten van een behandeling.

De meeste mensen zien haarverlies van het 25e jaar langzaam ontwikkelen. In ernstige gevallen begint het haarverlies al in de puberteit. Genetische factoren en hormonale schommelingen zijn van invloed op de haargroei. Een enkele keer is het haarverlies met de juiste behandeling omkeerbaar.

Het kaalheidsgen is weliswaar erfelijk, maar het is niet uitsluitend vaderskant die het gen doorgeeft. Ook vrouwen zijn gevoelig voor erfelijke haaruitval. Genen worden door beide kanten van de familie geërfd.

Haaruitval is meestal een aandoening die ontstaat bij het ouder worden. Jonge mannen kunnen hier ook mee geconfronteerd worden. Soms ontwikkelen mannen haaruitval ook als dit niet binnen de familie voorkomt. Overgevoeligheid voor DHT is hiervan de oorzaak. Soms slaat het kaalheidsgen een generatie over.

Niet iedereen is op dezelfde manier gevoelig voor dihydrotestosteron. Ondanks dat haaruitval binnen uw familie vaker voorkomt, wil dat niet zeggen dat u hier ook mee te maken krijgt. Een gezonde levensstijl en afwisselende voeding, kunnen helpen haarverlies te beperken.

Er zijn zowel niet-chirurgische als chirurgische methodes om haaruitval te behandelen. Haargroeimiddelen neemt u dagelijks, terwijl andere technieken minder frequent toegepast worden. De enige remedie met nieuwe haargroei en blijvende resultaten is de haartransplantatie.

Succesvolle haartransplantaties zijn mogelijk als u nog voldoende donorhaar hebt om de kale plaatsen te behandelen. Heeft u teveel haar verloren, dan is een haartransplantatie niet mogelijk.

Nee, erfelijke kaalheid is voor zorgverzekeraars een aandoening die hoort bij lichaamsveroudering. Behandelingen worden omschreven als cosmetisch zonder medische noodzaak. Vergoeding is helaas niet mogelijk.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.