Meer dan 5000 behandelingen...

Haaruitval en overgang

Wilt u weten of er een verband is tussen haaruitval en overgang? Iedere vrouw kent de meest voorkomende symptomen van de menopauze, zoals opvliegers, maar niet iedereen realiseert zich dat het ook de haargroei kan beïnvloeden. Voor veel vrouwen is een gezonde haardos verbonden met zelfrespect. U knipt het, volgt uw styling gewoonte het en kiest hoe u het wilt dragen. Het is een uitdrukking van uzelf, uw persoonlijkheid en uw imago. Haaruitval en overgang gaan dikwijls hand in hand samen, waardoor u zich minder vrouwelijk voelt en uw zelfvertrouwen afneemt. Er zijn manieren om deze tijd door te komen en uw haardos zo veel mogelijk intact te houden.

Haaruitval en overgang gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd van de menopauze of overgang ligt rond de vijftig. In de maanden of jaren die hieraan voorafgaan, merken sommige vrouwen een verandering in de haargroei op. Heel vaak lijkt het volume en de conditie van het haar af te nemen, waarbij sommige vrouwen de conclusie trekken dat het haar minder groeit dan eerder. Tijdens het wassen en kammen lijken er meer haren uit het doucheputje en de kam te komen. Op uw kussen ziet u meer haren dan gebruikelijk. Er zijn vrouwen die meer haarverlies ervaren en die zien dat het haar over de hele hoofdhuid uitdunt. Dit kan omschreven worden als typisch vrouwelijk haarverlies en genetica speelt hierin een grote rol. Vrouwen zien zelden volledige haaruitval, dat waar mannen wel door getroffen worden. U kunt dit mogelijk met een haartransplantatie of haartransplantatie in Turkije laten behandelen.

Bitmap

Oorzaken haaruitval tijdens de overgang

Vrouwelijke haaruitval komt vaak voor en neemt toe naarmate u ouder wordt. De ene vrouw is hiervoor al gevoeliger dan de andere. Ondanks dat deze vorm van haaruitval op elke leeftijd kan ontstaan, zijn het vooral vrouwen in en na de menopauze die hiermee te maken krijgen. Niet alleen hormonen zijn de oorzaak, ook uw leeftijd is een factor. Natuurlijk kunt u uw haar goed verzorgen, haarverlies is een aspect van het lichamelijke verouderingsproces en iets wat u niet altijd in de hand heeft. Vergeet niet dat ook genetica belangrijk is. Komt haaruitval binnen uw familie voor? De kans is groot dat u ook genetisch belast ben met haarverlies. Tel daarbij de stress momenten op die eveneens van invloed zijn op uw haargroei en haarverlies is een feit. Neem voldoende tijd voor uzelf, maak een strandwandeling of trek uzelf terug met een goed boek. Ontspannen is moeilijk, maar nodig.

Global Hair - Before & After 2
Global Hair - Before & After 3
Global Hair - Before & After 1

Bekijk de resultaten van cliënten die u voor gingen

Gezond en toch haaruitval

Verwarrend is het dat als u haarverlies opmerkt rond de menopauze en u medisch gezien volledig gezond bent. Een arts zal vragen of er aanleidingen zijn voor plotseling haarverlies, zoals een stressvolle gebeurtenis of een traumatische ervaring. De arts neemt uw medische voorgeschiedenis met u door om eventueel andere oorzaken uit te sluiten. Mogelijk wordt u getest op onderliggende aandoeningen zoals problemen met de schildklierfunctie, bloedarmoede, verhoogde testosteronspiegels en huidaandoeningen. Heeft u klachten die wijzen op een hormonale onbalans, zoals een onregelmatige menstruatie, toegenomen acne of ongewenste gezichtsbeharing dan onderzoekt een arts dit ook. Als uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er een andere oorzaak voor het haarverlies is, dan zal behandeling plaatsvinden.

Menopauzaal haarverlies tegengaan en verbergen Om het uiterlijk van haarverlies in de overgang te verbeteren, zijn er bepaalde ‘trucs’ die u toepast. Beperk het gebruik van stijltangen, haardrogers en andere warmtebronnen die u heeft om uw haar te stylen. In combinatie met het gebruik van een verdikkende shampoo en conditioner, verbetert u het uiterlijk van uw haardos. Het dagelijkse voedingspatroon draagt bij aan de gezondheid van uw lichaam. Een evaluatie van uw dagelijkse voedingsgewoonte kan nuttig zijn. Als het moet gebruikt u een bewezen haargroeimiddel om het haarverlies te verminderen. Het duurt meerdere maanden voordat u het effect hiervan ziet.

Behandelingen die haaruitval verminderen

Haarverlies is vervelend. Het is van invloed op uw zelfvertrouwen en is moeilijk te accepteren. Tegenwoordig kunt u er veel aan doen om haaruitval te verbergen en tegen te gaan. Naast de bovenstaande tips zijn er andere behandelingen die uitkomst bieden:

  • Low level lasertherapie. Het laserlicht stimuleert de haargroei en gaat haarverlies tegen. De therapie wordt gedurende een aantal maanden wekelijks toegepast. Daarna heeft u mogelijk nabehandelingen nodig.
  • Haarwerk. Het tijdelijk dragen van een haarwerk verbergt haarverlies. Een haarwerk heeft geen negatieve invloed op de natuurlijke haargroei.

Het is goed om te weten dat menopauze-gerelateerde haaruitval verminderd met het verstrijken van de tijd. De haargroei kan zich herstellen, maar verwacht niet dat u een volle haardos terugkrijgt zoals tijdens uw jongere jaren.

Medisch advies vragen of hulp zoeken

Het is niet altijd nodig om medisch advies in te winnen of hulp te zoeken bij haaruitval. Toch zijn er redenen of factoren die een teken zijn om dit juist wel te doen:

  • U verliest veel haar in een ongebruikelijk patroon;
  • U verliest veel haar op relatief jonge leeftijd;
  • Het haarverlies gaat samen met pijn of jeuk op de hoofdhuid;
  • De hoofdhuid is rood, schilferig of ziet er abnormaal uit;
  • U heeft een onregelmatige menstruatie, gezichtsbeharing en acne;
  • U heeft andere, onbekende klachten waar u zich zorgen over maakt;

Noteer wanneer de klachten zijn begonnen en/of dat ze regelmatig of juist in een onvoorspelbaar patroon optreden. Maak bij een arts ook melding van eventuele voedingssupplementen, homeopathische en reguliere geneesmiddelen die u gebruikt.

Onderzoek haarverlies door menopauze

Haaruitval is niet prettig en datzelfde geldt voor de periode van de menopauze die vrouwen doormaken. Alhoewel er grote verschillen zijn in de manier waarop vrouwen de overgang beleven, is het een factor die onlosmakelijk met het leven is verbonden. Als u meer haarverlies dan het normale dagelijkse aantal van 50 tot 100 haren ervaart, wilt u daarvan de oorzaak weten. Het is niet nodig om direct een specialist te raadplegen. Het Haaronderzoekscentrum heeft thuistests beschikbaar die u eenvoudig online bestelt. Zowel een bloedwaardentest als een DNA haaruitval test geven u inzicht in de mogelijke oorzaak van haaruitval. Het afnemen van test is eenvoudig en wordt duidelijk omschreven in de gebruikshandleiding. Beide testen zijn pijnloos en geven u binnen een paar weken antwoord op de vraag waarom u last heeft van haaruitval.

Haaruitval en overgang – FAQ

Door een veranderende hormoonspiegel en de invloed van mannelijke hormonen, kunnen vrouwen tijdens en na de overgang een toename van het dagelijkse haarverlies ervaren. Erfelijke gevoeligheid draagt bij aan het typische vrouwelijke haarverlies.

Nee, het vrouwelijke haarverlies patroon is diffuus en leidt zelden tot volledige kaalheid. Uw haardos wordt dunner, waardoor op sommige plaatsen de hoofdhuid zichtbaar is.

Telogeen effluvium of plotseling haarverlies is meestal geen gevolg van de menopauze. Door hormonale invloeden verloopt deze vorm van haaruitval geleidelijk. Het haarverlies houdt langere tijd aan en heeft behandeling nodig om erger te voorkomen. Spontaan herstel is niet te verwachten.

Was uw haar regelmatig, maar niet te vaak. Het is essentieel om dode huidcellen en overtollige talg te verwijderen en tegelijkertijd te voorkomen dat uw haar te droog wordt. Gebruik geen haarverzorgingsproducten die de hoofdhuid uitdrogen en let op dat een product sulfaat vrij is. Overleg eventueel met uw kapper welke kwaliteitsproducten specifiek bedoeld zijn voor ouder wordend haar.

Om de haargroei te herstellen kunt u zelf regelmatige hoofdhuidmassages toepassen. Het masseren van de hoofdhuid verbetert de doorbloeding en stimuleert de haarzakjes. Vermijd stress en ontspan regelmatig. Eventueel kunt u een voedingssupplement dat zich uitsluitend op een gezonde haargroei richt gebruiken.

Experts raden aan om uw haar wekelijks 2 à 3 keer te wassen. Deze frequentie hangt van uw leeftijd en de hormonale invloed. Androgenen stimuleren de talgklieren meer talg aan te maken. Naarmate u ouder wordt daalt het niveau van mannelijke hormonen, waardoor de hoofdhuid droger wordt.

Zorg ervoor dat u voldoende volkoren granen, fruit en groenten aan uw voedingspatroon toevoegt. Daarnaast is het ook belangrijk om verzadigde oliën, vette vis, rood vlees, kip, noten, zaden en zuivelproducten te gebruiken. Drink dagelijks minimaal 2 liter, zodat uw lichaam gehydrateerd blijft.

Gebruik een geneesmiddel nooit zonder overleg of advies door een arts. Minoxidil is een haargroeimiddel dat veilig gebruikt kan worden en waarbij u na een paar maanden resultaat ziet. In geval van erfelijke haaruitval moet minoxidil dagelijks genomen worden, anders zet het haarverlies door.

Nee, niet elke vrouw is op dezelfde manier gevoelig voor hormonale veranderingen. Als haarverlies binnen uw familie vaker voorkomt, is de kans groter dat u tijdens of na de menopauze een toename van het normale haarverlies ziet.

Als het haarverlies een gevolg is van alopecia androgenetica kan een haartransplantatie een oplossing zijn. Vrouwen hebben bij een groot aantal haarklinieken de mogelijkheid om voor een haarsparende haartransplantatie te kiezen, zodat niet eerst het haar gemillimeterd moet worden.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.