Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.8 op Kiyoh
Ruim 10 jaar ervaring
98% slagingspercentage
10.000+ operaties
Logo

Haaruitval hormonen

Zoekt u informatie over haaruitval hormonen? Hoewel haaruitval vaker voorkomt bij mannen, hebben vrouwen hier net zo goed mee te maken. Alopecia, haarverlies, heeft oorzaken door genetica, hormonale disbalans, levensstijlfactoren, medische behandelingen, stressvolle gebeurtenissen en medicijn gebruik. Het goede nieuws is dat haarverlies geen typische ‘daar moet u maar mee leren leven’ aandoening is. Dunner, droog haar is een symptoom van interne veranderingen. Misschien door sommigen gezien als een normaal en onvermijdelijk teken van lichaamsveroudering of als reactie op stress. Haaruitval hormonen is dikwijls verbonden aan endocriene onevenwichtigheden en met het juiste onderzoek te behandelen.

Het ontwikkelen van hormonale onevenwichtigheden gebeurt bij zowel vrouwen als mannen. Een hormonale onbalans zorgt ervoor dat het haar uitdunt en uitvalt. Vaak helpt het behandelen van de onbalans de haargroei te herstellen. Waar veel mensen denken aan oestrogeen of testosteron bij hormoon problemen, zijn ook schildklierproblemen een vaak voorkomende oorzaak van haarverlies. Zodra de hormonale balans is herstelt, begint het haar in de meeste gevallen weer te groeien. Ook voelt u zich beter en energieker. De invloed die hormonen hebben op haaruitval is bekend, maar misschien wel net zo verrassend.

De stress – haaruitval connectie

Iedereen weet dat stress slecht is. Niet alleen voor uw gemoedstoestand, maar ook voor uw haar. Stress zorgt ervoor dat uw haar uitvalt. Stress plaatst het lichaam in overlevingsmodus, waardoor het overschakelt op het voorzien van de levensnoodzakelijke functies. Uw lichaam beschouwt haargroei niet als essentieel om te overleven. Stresshormonen zoals cortisol vallen de haarzakjes aan waardoor ze beschadigen. Haaruitval door stress is mogelijk op elke leeftijd. De plotselinge haaruitval, telogeen effluvium die ontstaat door de stress laat veel haar uitvallen. Het haarverlies verergert als de stress blijft duren. Neem dus tijd om te ontspannen en probeer stress verlagende adviezen in uw dagelijks leven toe te passen.

IJzer en ferritine

Bij een visuele voorstelling kunt u ijzer zien als de koopwaar in de winkel en ferritine als het opslagmagazijn. Om een ijzertekort te meten, is een controle van de serum-ferritine waarde nodig. Als deze waarde laag is, is er sprake van bloedarmoede. Alhoewel haarverlies niet het meest voorkomende kenmerk van bloedarmoede door ijzertekort is, speelt het een grote rol. Wanneer haarverlies verband houdt met een ijzertekort dan is dit dikwijls tijdelijk. Door het nemen van ijzerpillen vult u het tekort aan en zijn de lichaamsfuncties in staat zich te herstellen.

Schildklierhormoon en haaruitval

Ondanks de kleine afmeting, reguleert de schildklier vrijwel elk lichaamsproces. Wanneer het schildkliersysteem te traag verloopt, zoals bij hypothyreoïdie, krijgen de minder noodzakelijke lichaamsfuncties minder aandacht. Uw huid en haar lijden hier als eerste onder. Het haar is dikwijls droog, broos en dof. Het haar dunt uit en haaruitval beperkt zich niet tot uw hoofdharen ook het wenkbrauwhaar is gevoelig voor schildklierproblemen. Wanneer het omgekeerde aan de hand is en uw schildklier overactief is, hyperthyreoïdie, valt het haar ook uit. Andere kenmerken van schildklieraandoeningen uiten zich in de mate van energie die u heeft. De schildklierwaarden worden gecontroleerd met bloedonderzoek waarbij de waarden van het TSH, T3 en T4 worden onderzocht. Bij afwijkingen is schildklierhormoontherapie nodig, deze medicijnen gebruikt u dagelijks. Als de waarden zich stabiliseren zal de haargroei zich herstellen.

Geslachtshormonen beïnvloeden de haargroei

Androgenen en oestrogenen beïnvloeden veel functies, waaronder de haargroei. Vrouwen hebben vaker te maken met hormonale onbalans dan mannen. Zo komen veranderingen in de haargroei tijdens de zwangerschap vaak voor, maar is haaruitval in de periode rondom de menopauze ook niet te onderschatten. Het verschil is dat haarverlies tijdens de menopauze onomkeerbaar is. Het haarverlies is een gevolg van de afname van oestrogenen en de invloed van (dihydro)testosteron die toeneemt. Een andere endocriene aandoening bij vrouwen is PCOS. De verhoogde waarde van androgenen leidt tot haarverlies, terwijl er tegelijk een toename is in beharing in een typisch mannelijk patroon. De behandeling is gericht op het beheersen van de symptomen. Laboratoriumonderzoek richt zich op bloedspiegels van HbA1c en insuline.

Het lichaam is een complexe samenwerking van functies. Als er onderweg een probleem optreedt komt dat op verschillende manier tot uiting. In een optimale situatie werken alle functies naar behoren en voelt u zich uitstekend. Dit gevoel verandert soms ook door op het eerste gezicht kleinigheden. Om de haarzakjes actief te houden is een gezonde doorbloeding nodig. Zuurstofrijke rode bloedcellen voorzien de haarzakjes van de nodige voedingsstoffen waaronder vitamine B12 en vitamine D. Tekorten uiten zich eerst in algemene zwakte en vermoeidheid. Duurt een tekort langer? De klachten houden aan en breiden zich uit. Uw haardos verliest de glans en het haar wordt broos en gevoelig voor beschadigingen. Een toename van haarverlies is te verwachten. Pas als een tekort wordt aangevuld, is het lichaam in staat de functies te herstellen. Het herstel van de haargroei neemt tijd in beslag. Na meerdere maanden ziet u verbetering.

Onderzoek oorzaak haarverlies

Hormonen spelen een belangrijke rol in het dagelijks functioneren. Een hormoonspiegel die in balans is, veroorzaakt geen klachten. Uw huid en haar zien er gezond uit en u voelt zich goed. Is er ergens een storing in de vorm van een disbalans? De klachten vallen niet direct op en komen op verschillende manieren tot uiting. Een hormoonprobleem is dikwijls al langere tijd aanwezig. Pas als u last krijgt van de klachten, neemt u contact op met uw huisarts. Deze stelt vragen over uw gezondheid en hoelang u al last heeft van haarverlies. Blijft de oorzaak onduidelijk, dan zal een bloedonderzoek volgen. De onderzoeksresultaten stellen de arts in staat een behandelplan samen te stellen.

Zonder een bezoek aan uw huisarts onderzoek doen naar haarverlies? Bestel bij het Haaronderzoekscentrum een bloedwaardentest of een DNA haaruitval test. Beide tests zijn eenvoudig af te nemen. De resultaten geven informatie over uw gevoeligheid voor het gen dat haaruitval veroorzaakt en mogelijk afwijkende bloedwaarden. Met de resultaten is het mogelijk iets te doen aan het haarverlies dat u ervaart. Ga met de resultaten naar uw huisarts of specialist en overleg de behandelmethodes die bij u passen. Overigens wilt een positieve testuitslag van de DNA test niet altijd zeggen dat u in de toekomst ook echt met haaruitval te maken krijgt.

Boek een gratis Adviesgesprek

We starten altijd met een adviesgesprek om jouw wensen te bespreken. Deze is gratis
Selecteer onderwerp
Vraag
Medicatie / allergie?
Hele naam
Telefoonnummer
Emailadres
Land

Photo 1

Photo 2

Photo 3

Photo 4