Zoekt u informatie over haaruitval onderzoek bij vrouwen na de menopauze? Vrouwen verwachten dat hun haar grijs wordt naarmate ze ouder worden. Vrouwen zijn veel minder voorbereid op een ander uitdagend aspect van lichaamsveroudering: haaruitval. Grijs haar is te verbergen door het haar te verven, het is moeilijk om haarverlies te camoufleren. Vrouwen vanaf de menopauze en op latere leeftijd merken haaruitval op. Dit soort haarverlies staat los van ernstige gezondheidsproblemen en is erfelijk. Haaruitval onderzoek stelt de oorzaak van haarverlies vast en helpt u bij het zoeken van een geschikte oplossing. U kunt onder andere onderzoek bij het Haaronderzoekscentrum laten doen.

Schaamtegevoelens staan haaruitval onderzoek in de weg

Haaruitval is emotioneel moeilijker voor vrouwen. Vrouwen schamen zich diep voor dunner wordend haar, ook al weten ze dat het een veelvoorkomende aandoening is. Tegen de tijd dat ze de 50 bereiken ervaart ongeveer 30% van de vrouwen een zekere mate van haarverlies. Het is normaal dat vrouwen tot 100 haren per dag verliezen. Het is ook normaal dat de haardos voller is tijdens een zwangerschap en na de bevalling weer terug gaat naar de toestand van eerder. Vrouwen verliezen ook meer haar dan normaal, 3 tot 6 maanden na een ziekte of fors gewichtsverlies. Deze toestand is omkeerbaar, de haargroei herstelt zich vanzelf. Andere vrouwen merken dunner wordend haar op. De haarlijn zelf blijft intact, maar de volheid van het haar daarachter is minder dicht dan eerder. Artsen passen verschillende haaruitval onderzoeken toe om er zeker van te zijn dat er geen medische aandoeningen verantwoordelijk zijn voor het haarverlies.

Menopauzaal haarverlies onderzoeken

Naast de invloed van hormonen voor, tijdens en na de menopauze heeft haarverlies ook andere oorzaken. Om deze en eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten, voert uw arts een paar tests en onderzoeken uit.

  • Volledig bloedbeeld. Dit is een algemene, vrije brede test om uw algehele gezondheid te evalueren. De test detecteert aandoeningen zoals bloedarmoede.
  • Schildklierfunctietest. Bedoelt om schildklierproblemen aan het licht te brengen. Een slecht werkende schildklier is van invloed op de haargroei.
  • Beoordelen van uw voedingspatroon. Hiermee beoordeelt een arts of u een normaal gezond voedingspatroon heeft en/of dat er eventuele vitaminetekorten zijn.
  • Auto-immuunaandoeningen. De arts onderzoekt aandoeningen die verband houden met ontstekingen van en in de hoofdhuid. Auto-immuunziekten, waaronder lupus staan in verband met haarverlies.

Onbekende oorzaak haaruitval

De exacte oorzaak van haarverlies bij vrouwen is onbekend, maar wetenschappers, onderzoekers en artsen bevestigen dat er een sterke genetische invloed is. Dit risico is zowel afkomstig van vaders- en/of moederskant. Hoewel het lijkt dat het haar uitvalt is dat niet altijd het geval. Manipulatie van de haargroei heeft kleinere, fijnere haren tot gevolg. Deze zijn zo klein dat u ze niet ziet. Het patroon van haarverlies verloopt anders dan bij mannen. Vrouwen hebben minder de neiging om al het haar te verliezen. De aandoening is meestal cosmetisch en verzekeraars dekken de kosten van een behandeling niet. De huidige beschikbare behandelingen verminderen het haarverlies. Alleen met een operatieve ingreep, een haartransplantatie, is nieuwe haargroei mogelijk.

Toename haarverlies na menopauze

Hoewel het uitdunnen van de haardos over het algemeen verergert tijdens of na de menopauze, hebben hormoonbehandelingen weinig effect. Minoxidil lotion is de eerste behandelingslijn. Ongeveer de helft van de vrouwen die het gebruiken zien een afname of stabilisering in het haarverlies. Ook het bloeddrukmedicijn spironolacton helpt haarverlies te verminderen. Andere vrouwen krijgen de Diane 35 pil voorgeschreven. Vrij verkrijgbare middelen die haaruitval zouden tegengaan, zijn controversieel en er is onvoldoende bewijs voor de effectiviteit. Vrouwen hebben ook de keuze voor een PRP-behandeling, waarbij een arts bloedplaatjesrijk plasma in de hoofdhuid injecteert. Het nadeel van deze methode is dat u elke 3 tot 6 maanden een onderhoudsbehandeling nodig heeft.

Vergevorderd haarverlies

Naarmate het haarverlies kans krijgt zich verder te ontwikkelen, zijn vrouwen aangewezen op het dragen van een professioneel aangemeten haarwerk of een operatieve haartransplantatie. Een meer verontrustend probleem van kaalheid begint bij de kruin en breidt zich naar de zij- en buitenkanten uit. Niet alleen is behandeling moeilijk, de kwaliteit van het leven wordt hier enorm door beïnvloedt. Haartransplantaties zijn alleen mogelijk als er genoeg gezond donormateriaal beschikbaar is. Het is niet mogelijk om gebruik te maken van een andere donor.

Hormoontherapie

Als veranderingen in de haargroei tijdens de menopauze samen gaan met andere ongemakken en klachten, is hormoonvervangende therapie (HVT) het overwegen waard. Hormoontherapie bestrijdt diverse klachten waaronder huidveranderingen, stemmingswisselingen, opvliegers en nachtelijk zweten. Pas hormoontherapie alleen na overleg met een arts toe. Het is een behandeling die bedoeld is om overgangsklachten te bestrijden. Samen met de arts beoordeelt u de risico’s en voordelen van HVT. Het positieve van haarverlies als gevolg van de menopauze is dat het te behandelen is.

Lasertherapie bij haarverlies

Lasertherapie is effectief bij het behandelen van de zwakke haarzakjes, het is aangetoond dat de behandeling het haar dikker, sterker en gezonder maakt. Lasertherapie werkt niet in gevallen waarbij het haarverlies al jaren aan de gang is. De behandeling veroorzaakt geen nieuwe haargroei op plaatsen waar het haarzakje is verdwenen. Om een zo goed mogelijk resultaat te behalen is het belangrijk om al bij beginnend haarverlies met de behandeling te starten. In combinatie met andere therapieën is het effect beter. Lasertherapie heeft niet direct resultaat, na een periode van 2 maanden verschijnen de eerste verbeteringen. Regelmatige nabehandelingen zijn nodig om het effect te behouden. Laat lasertherapie uitvoeren door een gespecialiseerde kapper of een ervaren huidtherapeut.

Omgaan met haarverlies

Het accepteren van haarverlies is voor vrouwen een uitdaging. Haarverlies in de menopauze is schokkend en veroorzaakt angstgevoelens. Het is geen teken van een onderliggende medische aandoening, tenzij u andere symptomen of lichamelijke klachten heeft. Het verbeteren van uw levensstijl en voedingsgewoonte helpen het haarverlies verminderen. Daarnaast zijn er cosmetische opties om het uiterlijk van uw haardos te verbeteren. De juiste haarverzorgingsproducten laten uw haardos er voller uitzien en zorgen ervoor dat de hoofdhuid onzichtbaar blijft. Praat met uw kapper, deze helpt u met praktische tips het dunner wordende haar er beter uit te laten zien. Heeft u naast haarverlies andere symptomen die los staan van de menopauze? Vraag dan advies aan uw huisarts.