Alopecia areata is een van meest bekende vormen van huidaandoeningen die invloed hebben op de haargroei. Wat vaak onbekend is, is het feit dat Alopecia areata een erfelijke huidziekte is waarbij patiënten te maken krijgen met pleksgewijze kaalheid. Het haarverlies kan over het hele lichaam voorkomen, maar is met name op het hoofd zichtbaar. De aandoening treft zowel mannen als vrouwen en kan al op jonge leeftijd voor ongewenst haarverlies zorgen. Eens de aandoening onder controle is zijn diverse behandelingen om het haarverlies te camoufleren mogelijk.

Alopecia areata herkennen en behandelen.
Alopecia areata herkennen en behandelen.

Alopecia areata herkennen

Alopecia areata, ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd, komt regelmatig voor. Het is een haarziekte die op elke leeftijd, ook zeer jong, kan ontstaan bij mannen en vrouwen. Mensen die te maken hebben met de aandoening hebben meestal vóór hun 40e levensjaar al zichtbare kale plekken. Hoe de aandoening ontstaat blijft enigszins onduidelijk. Erfelijkheid speelt zeker een rol, maar ook auto-immuunaandoeningen kunnen van invloed zijn. Juist door de typische pleksgewijze haaruitval en kaalheid maakt dat Alopecia areata vrij eenvoudig te herkennen is door artsen en dermatologen. Het zijn immers de ronde, ovale plekken die pleksgewijze kaalheid typeren. De aangetaste plekken worden kaal en vrijwel alle haren gaan verloren. Het is niet ongebruikelijk dat er op een bepaald moment meerdere plekken tegelijkertijd ontstaan. Regelmatig worden ook misvormde haren gezien aan de randen van de plekken die zijn aangetast. Alopecia areata laat geen zichtbare littekens achter. Op het moment dat de haargroei zich herstelt, worden de kale plekken volledig bedekt. Overigens kan de aandoening zich ook op andere behaarde lichaamsplaatsen voordoen. Heeft u te maken met kale plekken op plaatsen die normaal behaard zijn? Laat de oorzaak van het haarverlies dan vaststellen door een (huis)arts. Hierdoor kunnen eventuele andere oorzaken uitgesloten worden en kan een geschikte behandeling voorgesteld en/of opgestart worden.

Alopecia areata behandelen

Van pleksgewijze kaalheid is bekend dat de meeste patiënten op een zeker moment een spontaan herstel van de haargroei zien. Hier kunnen enkele maanden tot meerdere jaren overheen gaan. Zowel artsen als gespecialiseerde dermatologen zullen in eerste instantie afwachten en zien hoe de aandoening zich ontwikkelt. Het vervelende van Alopecia areata is, dat er tot op heden geen behandeling en/of medicijn is ontwikkeld die de haargroei versneld. Dit is een natuurlijk proces dat zich in een eigen tempo hersteld. Mede daarom veroorzaakt pleksgewijze kaalheid regelmatig psychische problemen. Mannen en vrouwen die te maken hebben met zichtbare kale plekken trekken zich geregeld terug uit het sociale leven en hebben weinig tot geen zelfvertrouwen. Om dit te voorkomen zal een behandelend arts u advies geven over hetgeen mogelijk is als behandeling. Steeds vaker wordt gekozen voor een behandeling met corticosteroïden in crème of lotion vorm. Dit betreft met name de behandeling van kleine plekjes. Nieuw is de keuze voor een laserbehandeling. Gezien wordt dat ook Alopecia areata patiënten baat hebben bij laser therapie tegen haaruitval. Om erger te voorkomen en de aandoening onder controle te krijgen streeft de dermatoloog samen met u naar een optimaal herstel. De resultaten van de behandelingen die momenteel worden toegepast verschillen per persoon. Iedereen reageert anders op het gebruik van een crème of laser therapie. Opvallend is wel dat zolang de aandoening niet onder controle is, de ontstekingen en haaruitval terugkeren op het moment dat een behandeling wordt gestaakt. Niet voor niets zeggen artsen en specialisten dat Alopecia areata in de meeste gevallen uit zichzelf tot rust komt en verdwijnt.

Het nut van Alopecia areata herkennen en behandelen

Alopecia areata patiënten zijn vaak teleurgesteld in het ontbreken van bewezen behandelingen om de aandoening onder controle te krijgen. Toch kan het behandelen van de aandoening een positieve kant hebben. De beschikbare behandelmethodes zijn erop gericht om uw haarwortels te stimuleren en eventuele haargroei te bevorderen. Dit vergroot de kans op herstel. Het spreekt voor zich dat een arts de mogelijkheden met u doorneemt. Ook wordt aangegeven welke behandelmethodes niet geschikt zijn. Zo wordt een haartransplantatie bij Alopecia areata patiënten niet toegepast, omdat de resultaten onvoldoende bewezen zijn. Bovendien wordt het haarverlies niet veroorzaakt door het mannelijke DHT hormoon, maar betreft het een ontstekingsreacties die de kale plekken tot gevolg heeft. Ook als de pleksgewijze kaalheid onder controle is, zal een haartransplantatie geen uitkomst bieden. De haargroei herstelt zich uiteindelijk vanzelf. Indien gewenst kan een behandelend arts u advies geven voor het gebruik van een bewezen haargroeimiddel. Ook hiermee dient u voorzichtig te zijn en geduld te hebben. De haargroei wordt hierdoor niet versneld. De beste behandeling bij Alopecia areata begint met het raadplegen van uw huisarts.