Erfelijke haaruitval, mannelijke kaalheid of Alopecia androgenetica, kan uw leven op onaangename wijze beheersen. Het haarverlies valt in het begin niet op. Maar kan, eens het zichtbaar wordt, niet alleen uw gedachten maar ook uw sociale leven beïnvloeden. Ziet u met lede ogen aan hoe uw haardos dunner wordt of hoe uw inhammen dieper en dieper worden? Zoek dan een bewezen oplossing voor het ongewenste haarverlies. Op de website van onze samenwerkingspartner de Haarstichting kunt u ook veel informatie vinden over haaruitval.

Erfelijke haaruitval.
Erfelijke haaruitval.

Alopecia androgenetica

Erfelijke kaalheid wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het dihydrotestosteron hormoon, vandaar dat deze vorm van haarverlies ook mannelijke kaalheid wordt genoemd. Onder invloed van het DHT hormoon versnelt het haargroeiproces, de haarzakjes raken uitgeput en verschrompelen uiteindelijk. Nieuwe haargroei is niet meer mogelijk. Alopecia androgenetica veroorzaakt blijvend haarverlies. Ondanks de benaming mannelijke kaalheid zijn er ook heel wat vrouwen die met deze vorm van haaruitval geconfronteerd worden. Onder invloed van verschillende kenmerken en symptomen kan erfelijke haaruitval zich ontwikkelen:• Binnen een familie komt haaruitval regelmatig voor. • Het verlies van een groot aantal haren, zonder dat uw haardos daarbij dunner wordt. • Eventuele schildklierproblemen. • Roken en stress.Tijdig de oorzaak van het haarverlies vast laten stellen, is van belang als u een oplossing zoekt. Zowel uw huisarts als een dermatoloog kan u hierbij helpen. Vaak is een huisarts het eerste aanspreekpunt in uw zoektocht naar een geschikte behandeling. In overleg kunt u beginnen met een gerichte vermindering van het haarverlies en eventueel een verbetering van de haargroei.

Erfelijke haaruitval vrouwen en mannen

Alopecia androgenetica komt voor bij mannen en vrouwen. Haaruitval is bij beiden blijvend, de manier waarop het haarverlies zich voltrekt verschilt. Mannelijke haaruitval uit zich voornamelijk door een terugtrekkende haarlijn, dieper worden inhammen en een kalende kruin. Vrouwen daarentegen zien de volledige haardos dunner worden. Bij vrouwen is er sprake van diffuse of verspreide haaruitval. Beginnend haarverlies kan onder meer met een shampoo tegen haaruitval, ketoconazol shampoo, behandeld worden. Daarnaast kunt u overwegen om gebruik te maken van bewezen haargroeimiddelen zoals Minoxidil, Finasteride, Dutasteride of de Diane pil. Welk haargroeimiddel bij u past, kan uw huisarts u adviseren. Overigens is het niet zo dat u direct na het starten met een haargroeimiddel vermindering van het haarverlies of een verbetering van de haargroei ziet. Pas na een aantal maanden wordt de haaruitval minder. In sommige gevallen blijft verbetering echter uit en slaat het gebruikte middel bij u niet aan.

Erfelijke haaruitval behandelmogelijkheden

Naast haargroeimiddelen zijn er meerdere alternatieve behandelmogelijkheden. Bekend zijn onder meer chirurgische behandelingen zoals een FUT of FUE haartransplantatie, maar ook micro haar pigmentatie, mesotherapie of een laserbehandeling bieden bewezen resultaten bij haaruitval. Aangezien de wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen een hoog risico op bijwerkingen en complicaties hebben, mogen de meeste middelen ook niet aan vrouwen voorgeschreven worden. Mannen met een kinderwens, wordt geadviseerd om de haargroeimiddelen Finasteride en Dutasteride niet te gebruiken. Hiermee wordt voorkomen dat de ongeboren vrucht of foetus nadelig beïnvloed wordt. Volg adviezen van een voorschrijvend arts altijd op en gebruik nooit meer van een middel dan voorgeschreven. Haal een vergeten dosis niet dubbel in en meldt bijwerkingen altijd bij de huisarts. Zeker als u weet dat sommige bijwerkingen blijvend zijn en van invloed kunnen zijn op uw libido kan de voorkeur voor een andere behandeling bij mannelijke kaalheid ontstaan.

Tricopigmentatie bij Alopecia androgenetica

Een van de alternatieve behandelmogelijkheden bij erfelijke kaalheid is micro haar pigmentatie. Ook bij ver gevorderde haaruitval en volledige kaalheid kan MHP toegepast worden. Het is een behandeling waarbij met behulp van een fijne naald gekleurd pigment in de bovenste huidlaag wordt ingebracht. Het pigment lijkt op natuurlijke haarstoppels en biedt langdurige resultaten.

Haartransplantatie en erfelijke kaalheid

Op het moment dat u een behandeling met blijvende resultaten zoekt, is de haartransplantatie vooralsnog de enige beschikbare ingreep. Het is een ingrijpende, kostbare behandeling die zowel bij mannen als vrouwen toegepast kan worden. U dient echter wel over voldoende donormateriaal te beschikken en in goede gezondheid te zijn. Tijdens een FUE haartransplantatie worden haarzakjes uit uw haarkrans geoogst en in de kalende gebieden geplaatst. Dit gebeurt met een plaatselijke verdoving. Het is een ingreep die zo’n 6 tot 9 uur in beslag neemt. Het herstel verloopt bij de meeste mensen vlot. Na drie tot vier maanden worden de eerste resultaten voorzichtig zichtbaar, waarna u kunt zien hoe de haargroei zich ontwikkelt. Al met al duurt het tussen de 9 en 12 maanden voordat het resultaat optimaal is.

Gratis consult haartransplantatie

De consulenten van GlobalHair vertellen u graag meer over de FUE haartransplantatie techniek. U kunt een afspraak maken voor een gratis consult door te bellen of WhatsAppen met +316 44 36 36 22.