Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.8 op Kiyoh
Ruim 10 jaar ervaring
98% slagingspercentage
10.000+ operaties
Logo

Haaruitval bloedonderzoek

Wilt u weten of haaruitval bloedonderzoek zinvol is? Haaruitval is een probleem waar mensen openlijker over praten dan eerder. Het probleem beperkt zich niet uitsluitend tot mannen. Vrouwen zien vanaf de menopauze het haarverlies toenemen. Wanneer er sprake is van overmatige haaruitval, plotselinge haaruitval of waar tekenen van haaruitval zijn, zoals de scheiding die breder lijkt, is het tijd om advies in te winnen bij een specialist. Artsen adviseren bij haaruitval bloedonderzoek om bepaalde ziektes en aandoeningen uit te sluiten. Dergelijk onderzoek kunt u onder andere laten doen bij het Haaronderzoekscentrum of via de Haarstichting.

Hoewel haarverlies bij vrouwen de meest voorkomende reden is voor haar dat dunner wordt, zijn er ook andere aandoeningen die mogelijk haarverlies veroorzaken. Vrouwen zijn gevoeliger voor bepaalde factoren dan mannen. Zo komen telogeen effluvium en chronisch telogeen effluvium vooral voor bij vrouwen. Het zijn tijdelijke aandoeningen die haaruitval verspreid over de hoofdhuid veroorzaken. Deze aandoeningen vinden hun oorzaak in emotionele of fysieke stress. Hormonale veranderingen, langdurige stress, fysieke trauma’s en/of een eenzijdig voedingspatroon hebben net zoals de bijwerkingen van medicijnen het risico van haarverlies. Vrouwen zijn gevoelig hormoonwisselingen, voedingstekorten en schildklierproblemen die allemaal haaruitval tot gevolg kunnen hebben. Met behulp van een bloedonderzoek kan een arts de waarden controleren en daar waar nodig een behandeling voorstellen. Een haartransplantatie of haartransplantatie Turkije kan vaak uitkomst bieden bij haaruitval.

Bloedwaarden meten

Een arts kan diverse bloedwaarden laten meten om inzicht in uw gezondheid en onderliggende aandoeningen te krijgen. Op basis van uw medische geschiedenis en klachten, zijn de meest gebruikelijke bloedonderzoeken gericht op:

  • Een compleet bloedbeeld waarbij onder andere het ijzergehalte in het bloed wordt gemeten. Dit geeft aan of er een probleem is met ijzertekort of bloedarmoede.
  • CRP waarde om het verloop van ontstekingen vast te stellen.
  • Zinkniveau.
  • Vitamine D, iets waar vooral in de koudere maanden een tekort aan kan zijn.
  • B-vitamines.
  • Schildklierfunctie. Om schildklierproblemen vast te stellen worden de THS, T3, T4, FT3 en FT4 waarden onderzocht.
  • Androgene hormonen. Een teveel aan mannelijke hormonen heeft bij vrouwen haarverlies tot gevolg.
  • ANA- en ENA-test om auto-immuunaandoeningen op te sporen.

Het verband tussen telogeen effluvium en vrouwelijk haarverlies

Telogeen effluvium is het type haarverlies veroorzaakt door emotionele of fysieke stress en trauma’s. Opmerkelijk is dat het haarverlies zich pas een aantal maanden na de stressvolle gebeurtenis voltrekt. Het is een normaal gevolg van het lichaam dat reageert op stress. Uw lichaam sluit de functies die niet van levensbelang zijn, zoals de haargroei, tijdelijk af. Hierdoor komen haarzakjes in de groeifase, sneller in de rustfase. Gemiddeld gaat bij telogeen effluvium 30% van de haren verloren. Nieuwe haargroei laat 3 tot 6 maanden op zich wachten. Maar als de aandoening langer aanhoudt, kan er sprake zijn van een andere problemen. Telogeen effluvium kan als een katalysator werken op vrouwelijk haarverlies als gevolg van genetica. Het vroege begin van erfelijk haarverlies veroorzaakt hiervan nauwelijks tekenen. Door het telogeen effluvium ontwikkeld de haaruitval zich opeens in een sneller tempo en wordt de hoofdhuid goed zichtbaar.

Terwijl telogeen effluvium in een milde of chronische vorm de hele hoofdhuid aantast, is erfelijke haaruitval bij vrouwen beperkt tot de bovenkant van het hoofd. Het haar valt in een verspreid patroon uit. Het is mogelijk om tegelijkertijd met telogeen effluvium als erfelijk haarverlies te maken te hebben. Hierdoor lijkt het alsof de erfelijke haaruitval erger lijkt.

Haaruitval laten onderzoeken

Maakt u zich zorgen over haaruitval? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een specialist. Deze kan verschillende onderzoeken toepassen en bloedonderzoek doen om de oorzaak te achterhalen. De eerste stap naar een oplossing het laten vaststellen van de oorzaak. Een behandeling is persoonlijk en wordt afgestemd op de onderzoeksresultaten.

Behandeling haarverlies

Van onder andere Minoxidil is het bewezen dat het vrouwelijk haarverlies vermindert. U gebruikt het haargroeimiddel door het dagelijks op de dun behaarde plaatsen aan te brengen. De lotion moet gebruikt blijven worden anders zet het erfelijke haarverlies zich door. Het middel heeft niet direct verbetering tot gevolg. Het duurt een paar maanden voordat het haarverlies afneemt. Minoxidil is een middel dat geschikt is voor de behandeling van erfelijk haarverlies, alopecia androgenetica. Tijdelijke vormen van haarverlies hebben nauwelijks baat bij het gebruik. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende andere methodes die een oplossing bieden.

De vraag die veel vrouwen met haarverlies zichzelf stellen is of dat ze actie moeten ondernemen of dat afwachten beter is. Afwachten kan, maar realiseer uzelf dat erfelijk haarverlies niet omkeerbaar is. Soms neemt een arts een afwachtende houding aan, zoals bij alopecia areata. Dit gebeurt, omdat er niet echt een behandeling beschikbaar is. De aandoening kan behandeld worden met corticosteroïde injecties of een crème. Is het haarverlies een gevolg van stress? Neem tijd voor uzelf. Probeer te ontspannen en kies ervoor om regelmatig te gaan sporten. Lichaamsbeweging werkt rustgevend en heeft een positief effect op diverse lichaamsfuncties.

Zelf haaruitval bloedonderzoek doen

Vermoedt u dat u last heeft van haarverlies, maar wilt u niet naar uw huisarts? U kunt overwegen om een bloedwaardentest te bestellen en zelf het onderzoek te doen. Er zijn goede, betrouwbare thuistests ontwikkeld en op de markt gebracht die u zelf uitvoert. De testen zijn voorzien van een goede handleiding met duidelijke, begrijpelijke instructies over de stappen die u doet om de test succesvol toe te passen. Na het afnemen van het bloed verpakt u het testmateriaal volgens de voorgeschreven methode en stuurt u de test in. Binnen een paar weken ontvangt u de testresultaten.

Hoe vervelend haarverlies ook is, het is nodig om de oorzaak te kennen. Blijven ontkennen, maakt behandeling in een latere fase moeilijker. Tijdig actie ondernemen is voor een langdurige oplossing onmisbaar. Uw huisarts is bekend met verschillende vormen van haarverlies en het is niet nodig om uzelf te schamen om hulp in te roepen. Hoe eerder de oorzaak bekend is, hoe sneller u begint met een passende behandeling en hoe sneller uw haardos er weer vol en gezond uitziet. Als u er op tijd bij bent, heeft u nog een keuze tussen niet-chirurgische en chirurgische behandelmethodes. In een latere fase is het soms te laat om voor een operatie te kiezen.

Boek een gratis Adviesgesprek

We starten altijd met een adviesgesprek om jouw wensen te bespreken. Deze is gratis
Selecteer onderwerp
Vraag
Medicatie / allergie?
Hele naam
Telefoonnummer
Emailadres
Land

Photo 1

Photo 2

Photo 3

Photo 4