Haaruitval door stress is een veel voorkomende, nog vaak onderschatte oorzaak van haarverlies. Langdurige periodes van stress, veranderingen laten op een bepaald moment hun sporen na. Haaruitval is hiervan slechts een van de gevolgen. Deze vorm van haaruitval komt voor bij mannen en vrouwen. Het is zaak om zo snel mogelijk in een ander ritme te komen, waarbij u minder gejaagd bent en zich minder zorgen maakt.

Haaruitval door stress.

Haaruitval en kale plekken door stress

Voelt u zich energiek, opgewekt en zit u lekker in uw vel? Dan is het logisch dat uw haar straalt en glanst. Uw mentale en fysieke toestand worden weerspiegelt in uw haar én huid. Heeft u regelmatig te maken met drukke, stressvolle tijden? Dan kan uw haar dof en broos worden. Houden deze periodes lang aan of volgen ze elkaar in korte tijd op, dan ontstaat haaruitval door stress. Voorkomen is beter dan genezen, al is dat bij stress makkelijk gezegd dan gedaan. Stress uit zich op verschillende manieren en iedereen is daar op zijn of haar eigen manier gevoelig voor. Feit is wel dat indien stress langdurig aanhoudt uw hormoonbalans verstoord kan worden en dat er overproductie van melkzuur ontstaat, waardoor de weefsels rondom de haarwortels verharden. Dit heeft invloed op de haargroei, omdat de haarzakjes minder goed gevoed worden dan voorheen. Houdt deze situatie langdurig aan? Dan kunnen kale plekken en haaruitval door stress ontstaan. Uw haar valt uit en de oorzaak, stress, is niet eenvoudig vast te stellen. Wel moet gezegd worden dat deze vorm van haarverlies vrijwel altijd tijdelijk is. Komt uw leven in rustiger vaarwater terecht, dan is het belangrijk dat de stress geen kans krijgt om terug te keren. Na een aantal maanden zal de haargroei zich herstellen.

Behandelen en voorkomen van haaruitval door stress

Om erger te voorkomen is het van belang om de stressfactor zo snel mogelijk weg te nemen. Probeer wat tijd voor uzelf te nemen. Dit klinkt makkelijker dan het wellicht in realiteit is, maar ontspannen is voor het herstel van de haargroei ontzettend belangrijk. Dat hoeft geen uren of dagen achter elkaar te zijn. Begin eens met een ontspannende massage of ga een rondje door het park of over het strand lopen. Het verbeteren van de doorbloeding kan ook met een hoofdhuidmassage. In combinatie met het gebruik van een geschikte shampoo en conditioner, krijgt u uw hoofdhuid langzaam maar zeker weer in een betere conditie. Wat kunt u nog meer doen om stress te verminderen:• Probeer genoeg te slapen. • Voldoende ontspannen. • Gezond eten, met een afwisseling aan de nodige vitamines en mineralen. • Pas uw lichaamshouding aan, voorkom dat uw hoofd en schouders afhangen.Afrekenen met stress en zorgelijke gegevens lijkt makkelijker dan het is. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk te ontstressen.

Herstel haargroei

Als de mate van stress is gereduceerd, worden de lichaamsfuncties hersteld. Dat geldt ook voor de haargroei. Na een periode van haaruitval zal het haarverlies zich stabiliseren en afnemen. Verbetering is niet direct zichtbaar, hier gaan meerdere maanden overheen. In de tussentijd is het belangrijk om stress te voorkomen, en daarbij eventueel voor een aanvullende behandeling te kiezen. Behandelingen tegen haaruitval zijn vaak gericht op de oorzaak van het haarverlies. Aangezien niet elke situatie hetzelfde is, kan een behandeling persoonlijk worden afgestemd. Voor de meeste mannen en vrouwen met haaruitval door stress is de huisarts het eerste aanspreekpunt. Een huisarts kan onder meer de oorzaak van het haarverlies vaststellen en een behandelplan voorstellen. Meestal komt het aan op het wegnemen van de stressfactor en geduld. Tijdelijke haaruitval herstelt zichzelf na verloop van meerdere maanden. Is uw haardos opvallend uitgedund of heeft u kale plekken die u wilt camoufleren? Het dragen van een haarstukje of pruik beschadigd uw haar niet en sluit prima aan bij uw natuurlijke haar. Helaas is het onmogelijk om de haargroei te versnellen, wel kunt u het gebruik van een haargroeimiddel overwegen. Bespreek dit met uw huisarts, deze kan u precies vertellen wat de voor- en nadelen van een haargroeimiddel zijn. Daarnaast kunt u eventueel lasertherapie of mesotherapie als behandeling tegen haaruitval bekijken.

Hoofdhuidmassage

Een van de belangrijkste dingen, naast het verminderen van stress, is een hoofdhuidmassage. Wat is het belang van een hoofdhuidmassage? Door de hoofdhuid te masseren, wordt de doorbloeding gestimuleerd en verbeterd. Dit maakt dat een teveel aan adrenaline op een meer effectieve wijze afgevoerd kan worden, waardoor de overproductie van melkzuur afgeremd wordt. Een hoofdhuidmassage is niet alleen goed voor de doorbloeding, het is gelijk een aangename manier om even tot rust te komen en te ontspannen.