Bestaat haaruitval na corona? En zo ja, wat is de oorzaak precies? Veel mensen die hersteld zijn van een besmetting met Covid-19 ervaren haaruitval als gevolg van de fysieke en emotionele stress die de aandoening met zich meebrengt. Haaruitval is een minder bekend effect, maar misschien niet een geheel ongewone bijwerking van corona. Volgens artsen ervaren corona patiënten een toename van plotseling haarverlies een tot drie maanden nadat ze hersteld zijn van de ziekte. Hoewel de meeste patiënten geen extreem haarverlies ervaren, is haaruitval na corona zeker een verontrustende bijwerking.

Stress veroorzaakt haaruitval na corona

Haarverlies na corona vindt niet zijn oorsprong in het virus dat de haarzakjes aanvalt. In plaats daarvan is het haarverlies een reactie op de fysieke en emotionele stress die corona veroorzaakt. Elke keer dat uw lichaam een schok doormaakt, kan dat plotseling haarverlies veroorzaken. Telogeen effluvium, zoals plotseling haarverlies wordt genoemd is het gevolg van stress of een traumatische gebeurtenis. Het is een tijdelijke aandoening die meestal vanzelf oplost zo’n zes tot negen maanden nadat het is begonnen. Haarverlies komt dikwijls voor bij patiënten na een stressvolle gebeurtenis, zoals een grote operatie of een bevalling. Net als bij Covid-19 ziet u het haar meestal een paar maanden na de uitlokkende gebeurtenis.

Stress en trauma’s

De reden voor plotseling haarverlies is dat uw lichaam onder stress vooral de noodzakelijke levensfuncties van gezonde voedingsstoffen voorziet. Uw lichaam is gericht op genezing en strijdt tegen het virus. Helaas ziet uw lichaam een gezonde haargroei niet als levensnoodzakelijk. In ernstige gevallen van telogeen effluvium verliest iemand ruim een derde van het haar. Het gebeurt dat huisartsen en dermatologen corona patiënten met symptomen blijven volgen. Dit om er zeker van te zijn dat het haarverlies inderdaad telogeen effluvium is, of dat de oorzaak verband houdt met aanhoudende ziekteverschijnselen of ontstekingen in het lichaam.

Verloop telogeen effluvium

Om te weten hoe haarverlies door telogeen effluvium ontstaat, moet u weten dat de haargroei verschillende fasen doormaakt. Deze fasen worden aangeduid als anagene (haargroei), katagene (overgang) en telogeen (rust). Als u een emotionele of fysieke schok ervaart, of herstellende bent van een ernstige ziekte neemt de haaruitval toe als gevolg van hormonale en andere veranderingen in uw lichaam. 80% tot 90% van het haar bevindt zich in de anagene fase. In een normale situatie verliest u dagelijks 50 tot 100 haren. Bij telogeen effluvium neemt dit aantal plotseling toe en kunt u ruim 300 haren op een dag verliezen. Een groot aantal haren komt versneld en tegelijk in de telogene, rustfase. Het haarverlies houdt een paar maanden aan en komt uiteindelijk tot rust.

Niet-geïnfecteerden verliezen haar

Opvallend is dat er ook een algemene stijging is van het aantal mensen met telogeen haarverlies sinds het begin van de pandemie. Kenmerkend is dat sommigen nooit geïnfecteerd zijn geweest met het coronavirus. Een emotionele gebeurtenis zoals het zien vechten van een geliefde tegen het virus, een sterfgeval in het gezin of het verlies van een baan kunnen ook plotseling haarverlies veroorzaken. Deze aandoening maakt geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Het kan iedereen die langdurige stress heeft en/of iemand die een trauma zelf of van dichtbij meemaakt overkomen.

Dokter of specialist raadplegen

Als u na een corona besmetting uw haar verliest, is het eerste advies om niet direct te stressen. Als het telogeen effluvium is, zou het haar vanzelf moeten terug groeien. Een lichaam dat onder stress staat bedient eerst de functies die nodig zijn om te overleven. Uw lichaam is gericht op genezing en herstel, de haargroei hoort daar helaas niet bij. Met goede zelfzorg ondersteunt u de lichaamsfuncties en herstelt uw lichaam. Eet een uitgebalanceerd dieet met afwisselende voedingsstoffen. Neem voldoende rust, slaap voldoende en beweeg regelmatig. Maak een afspraak met uw huisarts als het probleem langer dan zes maanden duurt. Ook als de haaruitval gepaard gaat met roodheid, schilfers en jeuk is het verstandig een arts te raadplegen. Een enkele keer ontwikkelt iemand chronisch telogeen effluvium, dat langer dan zes maanden duurt. In dat geval schrijft een arts een medicijn zoals minoxidil of een andere behandeling voor.

Haaruitval na corona tegengaan

Telogeen effluvium na corona is helaas niet te voorkomen. Om het haarverlies te beperken is het nemen van voedingsstoffen die rijk zijn aan vitamines en ijzer nodig. IJzergebrek kan haaruitval veroorzaken, terwijl een eiwitrijk, uitgebalanceerd dieet haaruitval vermindert. Ook het gebruik van een milde, reinigende shampoo en conditioner helpen bij het verbeteren van een gezonde haargroei. Vermijdt stress, eet gezond en verzorg het haar op vriendelijke manier. Daarmee voorkomt u haaruitval na Covid-19 niet helemaal, maar stimuleert u de verschillende lichaamsfuncties op de juiste manier. In de meeste gevallen ziet u na zes tot negen maanden verbetering. Een enkele keer duurt het langer dan een jaar voordat de haargroei zich normaliseert.

Telogeen effluvium onderzoeken

Het lastige van haarverlies is dat de oorzaak niet altijd voor de hand ligt. De oorzaken zijn divers en niet altijd terug te wijzen op een corona besmetting. Mensen die een milde besmetting hebben doorgemaakt, hebben dit niet altijd in de gaten en/of weten niet dat ze corona hebben. Als er dan maanden later een toename van het normale haarverlies ontstaat, is dat reden voor ongerustheid. Plotseling haarverlies is lastig, maar in bijna alle gevallen tijdelijk. Wanneer u bij een arts komt om haaruitval te laten onderzoeken stelt de arts niet alleen vragen over het haarverlies, maar onderzoekt ook uw haardos en de hoofdhuid. Deze bevatten soms aanwijzingen over de exacte oorzaak. Op basis van het onderzoeksresultaat en de diagnose die een arts stelt, wordt een behandeling voorgesteld.

Behandeling niet altijd nodig

Is uw haaruitval een gevolg van stress of een trauma? Behandeling is dikwijls niet nodig. Na meerdere maanden ziet u dat het haarverlies vermindert. Pas als u langer dan zes tot negen maanden grote hoeveelheden haar uit ziet vallen is behandeling nodig. In dat geval schrijft een arts een haargroeimiddel voor of kunt u overwegen lasertherapie te ondergaan. Vermoed u dat de oorzaak van haarverlies anders is? Doe een thuistest. Deze bestelt u eenvoudig bij het Haaronderzoekscentrum.

Haaruitval na corona – FAQ

1. Is haarverlies na corona blijvend?

Telogeen effluvium of plotseling haarverlies is het gevolg van emotionele en fysieke stress. Ook trauma’s hebben invloed op de haargroei. Na een periode van ziekte of hoge koorts kan zo’n drie maanden later een toename van het dagelijkse haarverlies optreden. Dit is tijdelijk en volledig omkeerbaar.

2. Hoelang duurt haaruitval na corona?

Deze vorm van haaruitval duurt gemiddeld drie maanden. De haarzakjes komen in de rustfase terecht en na zes tot negen maanden komt nieuwe haargroei tot ontwikkeling. In sommige gevallen duurt het meerdere maanden voordat de haardos volledig is herstelt.

3. Kan haarverlies na corona voorkomen worden?

Stress of traumatische gebeurtenissen zijn niet altijd te voorkomen. Als u ziek bent is koorts een teken dat uw lichaam werkt om afweerstoffen aan te maken om virussen en/of bacteriën te bestrijden. Deze inspanning kan effect hebben op onder andere de haargroei.

4. Krijgt iedereen na corona met haarverlies te maken?

Nee. Hoe uw lichaam reageert op ziekte verschilt per persoon. Niet iedereen met een positieve corona test wordt daadwerkelijk ziek en/of krijgt te maken met hoge koorts.

5. Wat kan ik doen om haarverlies na corona te behandelen?

Tijdelijke haaruitval heeft niet altijd een behandeling nodig. De meeste mensen zien na meerdere maanden herstel van de haargroei. Eventueel kunt u de haargroei met bijvoorbeeld minoxidil stimuleren. Hoofdhuidmassages verbeteren de doorbloeding, terwijl een voedingssupplement, dat zich volledig op de haargroei richt voorzien is van vitamine B-complex de haarzakjes voedt.

6. Hoe veroorzaakt corona of Covid-19 haarverlies?

Het is niet direct het virus zelf dat verantwoordelijk is voor haaruitval. De lichaamsreacties op het virus, zoals koorts zijn dat wel. Uw lichaam maakt een trauma door en dat uit zich maanden later in haarverlies.

7. Kan ik een haartransplantatie laten doen na corona?

Als u erfelijke haaruitval heeft, is een haartransplantatie een goede oplossing. Telogeen effluvium is niet met een haarimplantatie te behandelen. In dat opzicht is het niet nodig om een haartransplantatie na corona te laten toepassen.

8. Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezonde haargroei?

Voldoende afwisseling tussen vitamines, mineralen, aminozuren, peptiden en eiwitten is nodig om uw lichaam zo goed als mogelijk te laten werken. Gezond eten en regelmatig bewegen komen uw gezondheid en de lichaamsfuncties, zoals haargroei ten goede.

9. Moet ik bij haarverlies een Covid test doen?

Nee, haarverlies heeft verschillende redenen. Haaruitval na corona doet zich pas maanden later voor. Het heeft geen nut om bij haaruitval op corona te testen.

10. Hoe ziet mijn haargroei na corona eruit?

Haaruitval na corona is omkeerbaar. Uw haardos ziet er enige tijd minder vol uit dan eerder. De haargroei herstelt zich langzaam maar zeker. Volledig herstel is mogelijk.

11. Is haaruitval door corona typisch voor vrouwen?

Nee. Haaruitval door stress of een trauma kan iedereen overkomen. Er is geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Ook minderjarigen kunnen met plotselinge haaruitval geconfronteerd worden.

12. Hoe weet ik zeker dat corona de oorzaak van haaruitval is?

Met een bloedonderzoek of haaruitval DNA-test kunnen andere oorzaken uitgesloten worden.