Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.8 op Kiyoh
Ruim 10 jaar ervaring
98% slagingspercentage
10.000+ operaties
Logo

Diffuse haaruitval

Diffuse of verspreide haaruitval maakt van uw eens zo weelderige bos haar een dunne haardos, waarbij uw hoofdhuid zichtbaar kan worden. Alopecia diffusa, zoals diffuse haaruitval wordt genoemd, komt voor bij mannen en vrouwen en heeft uiteenlopende oorzaken. Welke oorzaak uw haaruitval ook heeft u bent gebaat bij een oplossing en een stabilisering van het haarverlies. Lees ook alles over erfelijke haaruitval en haaruitval door ijzertekort.

Oorzaak diffuse haaruitval

Alopecia diffusa vindt verspreid over uw hoofdhuid plaats. De oorzaken variëren. Zo kan het haarverlies veroorzaakt worden door schildklierproblemen, het gebruik van geneesmiddelen, vitaminegebrek of een stressmoment dat zich voorafgaand aan het haarverlies voltrekt. Stressmomenten? Ja, maar denk daarbij niet aan een paar zenuwachtige momenten voorafgaand aan een belangrijk bespreking of bijeenkomst. Een periode met hoge koorts, het doormaken van een narcose of het volgen van een kort crash dieet, worden door uw lichaam als stressmoment ervaren. Het is niet vreemd om een aantal weken later een toename van het haarverlies te constateren. Al deze afzonderlijke factoren kunnen verspreide haaruitval tot gevolg hebben. Diffuse haaruitval is meestal tijdelijk van aard, het kan echter ook blijvend zijn. Diffuus haarverlies wordt ook als telogeen effluvium omschreven. Kenmerkend voor deze vorm van haaruitval is dat er geen huidafwijkingen zijn en het haarverlies pas wordt opgemerkt als u uw haar wast en/of kamt. Echt zichtbaar wordt verspreide haaruitval als zo’n 20% van al het haar is uitgevallen. Om andere oorzaken uit te kunnen sluiten, wordt geadviseerd om de oorzaak van haaruitval door een arts vast te laten stellen. Door dit te doen kan eventueel ook een behandeling opgestart worden.

Tijdelijke of blijvende diffuse haaruitval

Als vanzelfsprekend is er een groot verschil tussen tijdelijk en blijvend haarverlies. Tijdelijke haaruitval herstelt zichzelf vaak binnen een aantal maanden tot meerdere jaren. Bij blijvend haarverlies is het haargroeiproces zo verstoort en zijn de haarwortels beschadigd of vernietigd, waardoor nieuwe haargroei niet langer mogelijk is. Mensen die met overmatige en ongewenste haaruitval geconfronteerd worden, doen er veel aan om een resultaatgerichte behandeling te vinden. Vaak is er bij diffuse haaruitval of Alopecia diffusa geen specifieke behandelmethode voor handen. Artsen en specialisten zullen, na het vaststellen van de oorzaak, afwachten of en wanneer de haargroei uit zichzelf herstelt. Het is helaas een bekend gegeven dat het haargroeiproces tijd nodig heeft en niet met een of ander wondermiddel in een stroomversnelling terecht komt. Regelmatig kiezen mannen en vrouwen met verspreide haaruitval voor het dragen van een haarwerk of een passend haarstukje. Op deze manier wordt het haarverlies gecamoufleerd. Wees terughoudend met het aanschaffen van middelen die beloven dat ze haargroei bevorderen en haaruitval verminderen. Het merendeel van dit soort producten kost een hoop geld en heeft nauwelijks resultaat. Haargroeimiddelen die bewezen effectief zijn, zijn uitsluitend op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Ook bij het gebruik van dit soort middelen heeft u een aantal maanden geduld nodig voordat de eerste effecten zichtbaar worden. Overigens bereikt niet iedereen het gewenste resultaat, de een reageert nu eenmaal anders op een bepaald product dan de ander. Vooralsnog is geduld opbrengen de enige echte effectieve behandeling bij diffuus haarverlies.

Acuut of chronisch diffuus haarverlies

Zeker als de oorzaak van het haarverlies een stressmoment is, zal het zich meestal tot een acute en eenmalige gebeurtenis beperken. Daar staat tegenover dat ook chronische Alopecia diffusa geregeld voorkomt. Hierbij is dan sprake van een andere oorzaak zal het haarverlies langer aanhouden. Op het moment dat u zo’n 6 maanden te maken heeft met diffuse haaruitval kan er sprake zijn van chronisch haarverlies. Afhankelijk van de veroorzakende factor, moet gekeken worden of deze weggenomen of vermeden kan worden. Dit kan onder meer het geval zijn als het haarverlies veroorzaakt wordt door medicijngebruik. Wees hierbij altijd voorzichtig en stop alleen met het gebruik van een geneesmiddel dat u is voorgeschreven in overleg met een arts. Het is niet ondenkbaar dat er een generiek middel beschikbaar is, waarbij haaruitval uitblijft.

Behandelmogelijkheden diffuus haarverlies

Haarverlies is niet makkelijk te accepteren. Mannen en vrouwen zoeken daarom naar behandelingen die snel en het liefste blijvende resultaten bieden. Tijdens uw zoektocht zult u de FUE haartransplantatie vroeg of laat als oplossing bij haaruitval tegenkomen. Hoe mooi deze ingreep ook lijkt, niet iedereen met diffuse haaruitval komt voor de behandeling in aanmerking. Aangezien er meestal sprake is van tijdelijk haarverlies, zullen haartransplantatie specialisten niet gauw een FUE haarimplantatie voorstellen. Toch kan het interessant zijn om u zelf over deze behandelmethode voor te laten lichten. De consulenten van GlobalHair zijn u hierbij graag van dienst. Een afspraak voor een consult maakt u door te bellen of WhatsAppen met +316 44 36 36 22.

Veelgestelde vragen

Diffuse alopecia is meestal volledig omkeerbaar en binnen een paar maanden wordt de haaruitval hersteld. De haarzakjes zijn gezond en kunnen nieuwe haren laten groeien.

Nee, diffuse haaruitval is geen blijvende aandoening. Als de oorzaak van het haarverlies wordt behandeld, herstelt de haargroei zich vanzelf. Eventueel kunt u kiezen voor het gebruik van een haargroeimiddel zoals Minoxidil om de haaruitval te verminderen en de haargroei te stimuleren.

Een manier om dunner wordend haar te behandelen, is door het regelmatig toepassen van hoofdhuidmassages en oefeningen gericht op een verbetering van de doorbloeding. De haarzakjes hebben behoefte aan zuurstof en voedingsstoffen. Als de circulatie verminderd is, voorziet het lichaam eerst de levensnoodzakelijke functies van deze stoffen. Uw haardos hoort daar helaas niet bij.

Diffuus haarverlies is vaak een gevolg van telogeen effluvium, waarbij er tijdelijk grote hoeveelheden haar verloren gaan. Stress situaties kunnen dit veroorzaken. Ook hormonale schommelingen, een medische behandeling, het gebruik van medicatie en een voedingstekort hebben soms diffuse haaruitval tot gevolg.

Nee, alopecia areata is een auto-immuunaandoening waarbij het lichaam zelf de gezonde haarzakjes aanvalt. Deze vorm van haaruitval onderscheidt zich door de typische plekken die ontstaan. Pleksgewijze kaalheid kan vanzelf herstellen, artsen nemen vaak een afwachtende houding aan.

Haar dat in een verspreid patroon uitvalt, verandert de uitstraling van uw haardos.

Haarverlies is niet altijd onschuldig. Bij aanhoudende haaruitval kan dat een teken zijn van erfelijke kaalheid, een schimmelinfectie of een onderliggende aandoening aan bijvoorbeeld de schildklier. Als u vermoedt dat u last heeft van abnormaal haarverlies, neem dan contact op met uw huisarts. Zeker wanneer u huiduitslag heeft en/of pijn aan de hoofdhuid heeft.

Als u een medische aandoening heeft, zoals pleksgewijze kaalheid kan een dermatoloog medicatie voorschrijven en/of een vrij verkrijgbare behandeling adviseren. Behandelingen kunnen bestaan uit injecties of crèmes met corticosteroïden, lasertherapie en/of mesotherapie bij haaruitval. Een arts zal eerst onderzoek doen naar de oorzaak van het haarverlies.

Erfelijke haaruitval begint ongemerkt en wordt bij mannen zichtbaar aan de haarlijn, de inhammen en de kruin. Zonder behandeling kan uiteindelijk volledige kaalheid een feit zijn. Als haarverlies in uw familie voorkomt, is de kans groot dat u hier op een dag ook mee te maken krijgen. Vrouwen zien het haar pas op latere leeftijd, rondom de menopauze en in een meer verspreid patroon. Een huisarts of dermatoloog kan de diagnose van alopecia androgenetica meestal stellen zonder dat daar aanvullend onderzoek bij nodig is.

Haaruitval behandelingen worden zelden door zorgverzekeraars vergoed. Alleen haarverlies dat het gevolg is van brandwonden en/of een ongeluk komt voor vergoeding in aanmerking.

Boek een gratis Adviesgesprek

We starten altijd met een adviesgesprek om jouw wensen te bespreken. Deze is gratis
Selecteer onderwerp
Vraag
Medicatie / allergie?
Hele naam
Telefoonnummer
Emailadres
Land

Photo 1

Photo 2

Photo 3

Photo 4