Meer dan 5000 behandelingen...

Haaruitval door medicijnen

Veel mensen krijgen op een bepaald moment in het leven last van haaruitval. Haarverlies is lastig en heeft uiteenlopende oorzaken die niet altijd direct aantoonbaar zijn. Erfelijke kaalheid is een veelvoorkomende vorm van haaruitval, maar wist u dat ook medicijnen haarverlies als bijwerking kunnen hebben? Haaruitval door medicijnen is moeilijk aan te tonen en het duurt vaak langere tijd voordat met een oplossing wordt gestart. Lees ook alles over erfelijke haaruitval en diffuse haaruitval.

Vaststellen haaruitval door medicijnen

Regelmatig hebben medicijnen haaruitval als mogelijke bijwerking. Het haarverlies is vrijwel altijd tijdelijk en treft niet iedereen die het medicijn gebruikt. Bent u vatbaar voor deze bijwerking? Dan wordt het haarverlies een aantal weken na het eerste gebruik van het medicijn zichtbaar. Het kan echter ook meerdere maanden duren voordat het haarverlies zich openbaart. Haaruitval door medicijnen heeft verschillende vormen: • Anageen effluvium, hierbij treft het haarverlies de haren die zich in de zogenaamde groeifase bevinden. Chemotherapie is hiervan een voorbeeld. Het haarverlies vangt aan aantal weken na de start van de behandeling aan. Anageen effluvium kan alle soorten lichaamsbeharing treffen en is meestal tijdelijk. • Telogeen effluvium, waarbij de haren in de rustfase worden getroffen. Deze vorm van haaruitval is een bijwerking van meerdere medicijngroepen waaronder bloeddrukmedicatie en bloedverdunners, medicatie bij epilepsie, orale anticonceptiemiddelen en antidepressiva. Heeft u recentelijk een geneesmiddel voorgeschreven gekregen en heeft u nu last van onverklaarbare haaruitval? Lees dan de bijsluiter van het middel zorgvuldig door. Indien een middel haaruitval als bijwerking kan hebben, staat dit in de bijsluiter vermeld. Ga met haarverlies altijd naar de huisarts en/of dermatoloog. Deze kan de oorzaak vaststellen, ook kan het gebruik van eventuele geneesmiddelen in combinatie met het haarverlies worden bekeken.

Bitmap

Diagnose en behandeling

Haaruitval door medicijnen is niet bij elk geneesmiddel even eenvoudig vast te stellen. Vaak spelen meerdere factoren een rol en is het meer de stress of de onderliggende ziekte die verantwoordelijk is voor het haarverlies. Een zorgvuldig onderzoek is daarom noodzakelijk. De behandelend arts zal u uiteenlopende vragen stellen en zich niet alleen richten op het geneesmiddel waarvan u vermoed dat het haaruitval veroorzaakt. Om andere oorzaken uit te sluiten kan een arts een bloedonderzoek, waarbij verschillende zaken uitgesloten of juist aangetoond worden, adviseren. Blijkt dat de haaruitval door medicijnen wordt veroorzaakt? Dan zal worden gekeken of er een ander geneesmiddel met dezelfde werking beschikbaar is. Overstappen op andere medicatie stelt het haargroeiproces in staat om te herstellen. Het duurt langere tijd voor de haargroei op gang komt en u zichtbare verbeteringen ziet. Behandelingen tegen haaruitval hebben niet of onvoldoende resultaten. Het is onmogelijk om de haargroei te versnellen. U kunt natuurlijk altijd met een arts of specialist een aantal beschikbare behandelingen bespreken. Laser therapie, mesotherapie, het gebruik van een haargroeimiddel, micro haar pigmentatie of een haartransplantatie. Tegenwoordig zijn er verschillende effectieve behandelingen tegen haaruitval beschikbaar. Wat het beste past bij uw situatie hangt onder meer af van de oorzaak van het haarverlies.

Global Hair - Before & After 2
Global Hair - Before & After 3
Global Hair - Before & After 1

Bekijk de resultaten van cliënten die u voor gingen

Herstel haargroei

Helaas heeft haaruitval na het gebruik van medicijnen of een medische behandeling tijd nodig. Meestal komt u bij deze vorm van haarverlies niet in aanmerking voor een haartransplantatie. Niet iedereen is even geduldig als het op haargroei aankomt en niet iedereen wil met een zichtbaar dunnere haardos door het dagelijkse leven gaan. Onzekerheden over het uiterlijk spelen hierin zeker een rol. Zowel mannen als vrouwen overwegen het camoufleren van de haaruitval met een haarwerk of pruik. Het aanbod van moderne haarwerken is uitgebreid en volledig aanpasbaar op uw eigen natuurlijke kapsel. Door een pruik af te stemmen op uw eigen haarkleur en stijl is het nauwelijks zichtbaar dat u, tijdelijk, een haarwerk draagt. Bovendien heeft een haarwerk geen invloed op uw eigen haar en is van een verstoring van de haargroei geen sprake. Wilt u een haarwerk aanschaffen? Maak dan eens een afspraak bij een erkende haarwerkspecialist, deze kan u op professionele wijze helpen bij het maken van een aantal keuzes. Het is makkelijk om even snel online een pruik te kopen. Passen is echter niet mogelijk. Bij een haarwerkspecialist wordt gesproken over uw wensen ten aanzien van een haarwerk en kunt u meerdere modellen passen. Wist u trouwens dat u ook voorafgaand aan een geplande medische behandeling met verwachte haaruitval een haarwerk aan kunt laten passen? U kunt zichzelf er dan van overtuigen dat het haarwerk overeenkomt met uw natuurlijke kapsel. Blijft het verwachte haarverlies uit? Dan heeft u meestal de mogelijkheid om het bestelde haarwerk kosteloos te annuleren. Draagt u liever geen haarwerk? Dan zit er vrijwel niets anders op dan geduld te hebben en te wachten tot de haargroei vanzelf herstelt.

Haaruitval door medicijnen – FAQ

Veel verschillende soorten medicijnen hebben soms haaruitval als bijwerking. Dit zijn onder andere medicijnen bedoelt bij de behandeling van acne. Ook antibiotica en antischimmelmiddelen, antidepressiva, anticonceptiepillen, antistollingsmiddelen, cholesterol medicatie, bloeddruk medicijnen en geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken behoren hier toe.

Nee. Haaruitval is een van de mogelijke bijwerkingen die gemeld zijn. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen die een medicijn gebruikt hiermee wordt geconfronteerd.

Nee. Medicatie veroorzaakt geen direct haarverlies. Pas na een paar maanden wordt het haarverlies zichtbaar. Vermoed u dat u door het gebruik van een medicijn haaruitval heeft, vraag dan aan de voorschrijvend arts om een alternatief middel. Stop niet zonder overleg met het gebruik van de medicatie die u voorgeschreven heeft gekregen.

Nee. Vaak herstelt de haargroei zich als u aan een middel gewend bent geraakt. Daarnaast zal de haargroei zich herstellen binnen een paar maanden nadat u gestopt bent een medicijn te gebruiken.

Ja, helaas wel. Vooral chemotherapie kan volledig haarverlies tot gevolg hebben.

Mensen die door medicijnen haarverlies hebben, kunnen dit verbergen met een haarwerk of een pruik. In de meeste situaties is het een tijdelijke situatie en herstelt de natuurlijke haargroei zich vanzelf.

Nee, een haartransplantatie wordt vrijwel zonder uitzondering gedaan bij alopecia androgenetica. Tijdelijke vormen van haarverlies vallen hier buiten.

Gebruik geen haargroeimiddel dat op recept verkrijgbaar is. Alhoewel een middel als Minoxidil het haarverlies kan stabiliseren kan het ook bijwerkingen veroorzaken die wellicht een conflict met andere medicatie tot gevolg heeft. Laat u vooraf adviseren door een huisarts of specialist.

Ja. Afhankelijk van het soort medicijn dat is voorgeschreven, maakt haaruitval geen onderscheid tussen kinderen en volwassenen.

Wanneer u recent bent begonnen met een medicijn en nu met haaruitval wordt geconfronteerd, kunt u contact opnemen met de arts. Lees eerst de bijsluiter en kijk of u ervaringen van andere gebruikers kunt vinden. Helaas is er niet altijd een alternatief middel beschikbaar en zal een arts adviseren om de voorgeschreven behandeling af te maken.

Haaruitval is een vaak voorkomende bijwerking van mensen die antidepressiva zoals lithium gebruiken. Artsen zijn vaak terughoudend met het stopzetten van medicijnen als u anderzijds wel baat heeft bij het middel.

Afhankelijk van de aandoening waar u voor wordt behandeld, is het belangrijk om mild reinigende shampoos en conditioners te gebruiken. Eventueel kan uw kapper professionele haarverzorgingsproducten adviseren die geschikt zijn voor uw huid en haartype. Vermijd het gebruik van warme stylingapparatuur en spoel gel, lak, wax en mousse grondig uit.

Bijwerkingen door het gebruik van geneesmiddelen zijn nooit helemaal te voorkomen. Net zoals dat niet iedereen die een middel gebruikt ook echt met de gekende bijwerkingen te maken krijgt. Eventueel kunt u gebruik maken van minoxidil dat op de hoofdhuid aangebracht wordt. Overleg met uw huisarts over de mogelijkheden.

Zodra u stopt met het medicijn te gebruiken, neemt het haarverlies af. Dit kan tot 6 maanden duren. Herstel van de haargroei is meestal binnen 3 tot 6 maanden zichtbaar, maar het kan ruim 18 maanden duren voordat de haardos helemaal is herstelt.

Door geneesmiddelen veroorzaakte haaruitval is in de meeste gevallen omkeerbaar, na onderbreking of stopzetting van de behandeling. Artsen schrijven soms een generiek middel voor, omdat de aandoening die u heeft of laat behandelen nood heeft aan medicatie. Als het lichaam gewend is aan de stoffen, is het mogelijk dat de haargroei zich herstelt.

Geneesmiddelen hebben twee soorten haarverlies tot gevolg, anageen effluvium en telogeen effluvium. Anageen effluvium treedt bijvoorbeeld op bij chemotherapiebehandelingen. Telogeen effluvium door geneesmiddelen verschijnt meestal binnen 2 tot 4 maanden nadat u een geneesmiddel bent gaan gebruiken. Haaruitval door medicijngebruik is voor artsen moeilijk aan te tonen, dit gebeurt vaak door zaken uit te sluiten.

Hoewel deze geneesmiddelen uw mentale gezondheid verbeteren, hebben de bijwerkingen soms effect op de haargroei. Haarverlies is een frustrerende bijwerking, maar in veel gevallen tijdelijk. Als het lichaam gewend is aan het geneesmiddel herstellen de lichaamsfuncties zich vanzelf.

Ja, zelfs van vaak voorgeschreven antibiotica zoals penicilline, cefalexine en erythromycine is het bekend dat ze haaruitval als bijwerking hebben. Het moeilijke in deze is dat het haarverlies zich pas maanden nadat u een antibioticakuur heeft ondergaan voordoet.

Als het bewezen is dat het haarverlies een gevolg is van een medicijn is het niet verantwoord om het gebruik zomaar te stoppen. In overleg met de voorschrijvend arts kan besloten worden de dosis te verlagen of over te stappen op een ander medicijn dat dezelfde werking heeft. Blijf altijd in overleg met de arts.

Metformine is een medicijn dat onder andere aan diabetici wordt voorgeschreven. Het is geen bekende oorzaak van haaruitval. Een andere aandoening die met metformine wordt behandeld is PCOS, waarvan haarverlies een kenmerk is. In dat geval is haaruitval een gevolg van de aandoening en niet van de voorgeschreven medicatie.

Langdurige stress kan plotselinge haaruitval tot gevolg hebben. Het haarverlies doet zich een paar maanden later voor en niet op het stressmoment zelf. Plotseling haarverlies kan ook een gevolg zijn van traumatische gebeurtenissen, medische behandelingen, ziektes en hoge koorts.

Het gebruik van het schildkliermedicijn levothyroxine kan bijdragen aan haarverlies. Dit lijkt vaker voor te komen als een behandeling pas is gestart en is meestal tijdelijk.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.