Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.8 op Kiyoh
Ruim 10 jaar ervaring
98% slagingspercentage
10.000+ operaties
Logo

Haaruitval ziekte

Zoekt u informatie over een haaruitval ziekte? U verliest dagelijks zo’n 50 tot 100 haren. Dat is normaal en onderdeel van het haargroeiproces. Veel mensen verliezen meer haar naarmate ze ouder worden. Daarnaast is haarverlies een gevolg van bepaalde ziekten, zoals diabetes, schildklierproblemen of lupus. Gebruikt u bepaalde medicijnen of krijgt u chemotherapie voor kanker? Dan is haarverlies mogelijk. Andere oorzaken van haarverlies zijn erfelijkheid, een voedingstekort, stress of een traumatische gebeurtenis. Behandeling voor haarverlies en een haaruitval ziekte is afhankelijk van de oorzaak. In sommige gevallen is het voldoende om de onderliggende oorzaak te behandelen. Andere opties zijn medicatie en chirurgisch haarherstel.

Kenmerken haaruitval ziekte

Er zijn talloze redenen en oorzaken van haarverlies. Erfelijkheid, een medische behandeling en zelfs onderliggende ziektes hebben invloed op de haargroei. Hoewel dagelijks haarverlies normaal is, maakt u zich terecht zorgen als er dagelijks meer dan 100 haren uitvallen en nieuwe haargroei uitblijft. Laat extreme haaruitval onderzoeken om de oorzaak te achterhalen. Haaruitval is meestal onschuldig en tijdelijk, maar het is soms een kenmerk of symptoom van een onderliggende ziekte waarvoor een medische behandeling gewenst is.

Hyper- of hypothyreoïdie

De schildklier is een klein orgaan dat zorgt voor een zo goed mogelijk werking van verschillende lichaamsfuncties. Hoe klein de schildklier ook mag zijn, bij een verstoorde werking ontstaan diverse klachten. Klachten die op schildklierproblemen kunnen wijzen zijn onverwachte gewichtstoename- of afname, vermoeidheid, broze nagels, obstipatie en diarree, vergeetachtigheid, een opgejaagd gevoel en hartritmestoornissen. Blijft een langzame of snelle schildklier onbehandeld dan is dat een mogelijk reden voor haaruitval. Om de werking van de schildklier te onderzoeken, laat een arts de T3, T4 en TSH waarde in uw bloed meten. Schildklierpatiënten gebruiken dikwijls levenslang een kunstmatig schildklierhormoon dat de lichaamsfuncties herstelt en reguleert. Het duurt soms enige tijd voordat de juiste dosering en instelling is gevonden.

De meest bekende haaruitval ziekte is wellicht alopecia areata. Deze auto-immuunaandoening is ook bekend als pleksgewijze haaruitval. Kenmerkend zijn de ronde kale plekken. De aandoening veroorzaakt tijdelijk of blijvend haarverlies verspreid over het lichaam. Zowel volwassenen als kinderen zijn gevoelig voor deze vorm van alopecia. Artsen zijn terughoudend met behandelen. In veel gevallen herstelt de haargroei zich na meerdere maanden spontaan. Behandeling is mogelijk met corticosteroïden in de vorm van zalf of injecties.

Lupus

Een andere auto-immuunziekte die haarverlies tot gevolg heeft is lupus. Lupus veroorzaakt ontstekingen van de huid, vooral in het gezicht en op de hoofdhuid. Als gevolg hiervan dunt de haardos langzaam uit wat soms tot kaalheid leidt. Lupus veroorzaakt haarverlies over het hele lichaam inclusief wimpers, baardharen en wenkbrauwen. Lupus is met medicatie te behandelen waardoor het haarverlies afneemt. Aan de andere kant is het een chronische aandoening, waarbij regelmatige onderzoeken nodig zijn.

Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen leidt tot haarverlies. Het is belangrijk om dagelijks de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen. Een afwisselend, verantwoord dieet is goed voor haargroei en andere lichaamsfuncties. IJzer, zink, selenium, vetzuren en verschillende vitamines zijn belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn om het risico op haarverlies te voorkomen. Een gebrek aan ijzer leidt tot bloedarmoede dat vervolgens weer haaruitval veroorzaakt. Daarnaast verminderen vetzuren ontstekingen, terwijl vitamine B-complex zorgt voor een glanzende haargroei. Tekorten en een gemis aan voedingsstoffen kunnen met een bloedonderzoek aangetoond worden. In geval van een tekort schrijft een arts een supplement voor. Het duurt meerdere maanden voordat de haargroei zich herstelt.

Verontrustende haaruitval

Wanneer u dagelijks een toename van het normale haarverlies ziet en grote hoeveelheden haar verloren gaan, is het belangrijk om contact met een arts op te nemen. Haaruitval is dikwijls goed te behandelen, maar daarvoor moet u wel weten wat de oorzaak is. Een arts stelt vragen over de symptomen en klachten die u heeft. Uw medische geschiedenis komt er sprake en een lichamelijk onderzoek vindt plaats. Vragen die een arts stelt, zijn onder andere:

  • Hoelang duurt het haarverlies al?
  • Is er sprake van plotselinge of geleidelijke haaruitval?
  • Neemt het haarverlies toe?
  • Valt het haar in een specifiek gebied uit, of over uw hele hoofd?

Artsen kijken naar eventueel andere symptomen zoals jeuk en huidschilfering.

Onderzoek naar de oorzaak van haaruitval gebeurt grondig en naast vragen over uw gezondheid, informeert een arts of u misschien bent blootgesteld aan gifstoffen, koorts, psychologische stress, traumatische gebeurtenissen of drugs. De arts vraag verder naar andere klachten en/of symptomen die een mogelijke oorzaak aanwijzen. Het lichamelijk onderzoek richt zich op de hoofdhuid, waarbij mogelijke huidafwijkingen, infecties en littekens worden bekeken. Dikwijls is de diagnose op deze manier te stellen. Aanvullend bloedonderzoek sluit eventuele ziektes en aandoeningen uit en/of bevestigd deze. Als de oorzaak duidelijk is, is behandeling mogelijk.

Tijdelijk of blijvend haarverlies

Haaruitval als gevolg van een ziekte of aandoening hoeft niet blijvend te zijn. Als de veroorzakende factor bekend is, kan behandeling plaatsvinden. In veel gevallen herstelt de haargroei zich binnen een paar maanden tot een jaar. Afhankelijk van de oorzaak en de behandelmogelijkheden, overlegt u met een arts de manieren waarop het haarverlies gestopt of vermindert wordt. Haarverlies is vervelend, maar dikwijls behandelbaar. Medicatie, lasertherapie, mesotherapie, een PRP-behandeling, het dragen van een haarwerk of een haartransplantatie zijn bekende behandelmethodes.

Haarverlies is dikwijls een gevolg van een aandoening of ziekte. Pas als u de oorzaak kent is behandeling mogelijk. Behandelen voor haaruitval vallen meestal niet onder de vergoeding van de basisverzekering. Afhankelijk van de oorzaak en de keuze voor een behandelmethode, kunt u dit navragen bij uw zorgverzekeraar. Online leest u ervaringen over behandelingen en haarklinieken die diverse methodes aanbieden. Voordat u aan een behandeling begint, verdiept u zich in de techniek en de behaalde resultaten. Vergelijk methodes, technieken en specialisten met elkaar. Na een goede vergelijking, laat u zich persoonlijk voorlichten door een behandelaar. Dit kan zijn over een haartransplantatie, maar ook micro haar pigmentatie of een laserbehandeling heeft een goede voorbereiding nodig. In combinatie met een gezond voedingspatroon en voldoende beweging is haarverlies als gevolg van een ziekte te behandelen. Na meerdere maanden ziet u hoe het haarverlies afneemt en nieuwe haargroei tot ontwikkeling komt.

Boek een gratis Adviesgesprek

We starten altijd met een adviesgesprek om jouw wensen te bespreken. Deze is gratis
Selecteer onderwerp
Vraag
Medicatie / allergie?
Hele naam
Telefoonnummer
Emailadres
Land

Photo 1

Photo 2

Photo 3

Photo 4