Alopecia androgenetica, erfelijke kaalheid, is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval. In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht, is het een vorm van haarverlies die niet alleen mannen treft, ook bij vrouwen komt Alopecia androgenetica veel voor. De oorzaak van het haarverlies is het dihydrotestosteron hormoon, DHT, dat de haarzakjes vernietigd, waardoor nieuwe haargroei niet langer mogelijk is. Diverse behandelingen zijn beschikbaar om het haarverlies te verminderen.

Alopecia androgenetica.
Alopecia androgenetica.

Ontstaan erfelijke kaalheid

Haarverlies is een normaal, alledaags verschijnsel. Iedereen verliest dagelijks 50 tot 100 haren. Verliest u echter veel meer haren en zit het doucheputje regelmatig vol met haren? Dan kunt u de oorzaak van het haarverlies vast laten stellen. Erfelijke kaalheid ontstaat, zowel bij mannen als vrouwen, onder invloed van het mannelijke DHT hormoon. Wanneer de eerste tekenen hiervan precies tot uiting komen is erg verschillend. De meeste mannen krijgen vanaf het 30e levensjaar te maken met haaruitval, maar soms komt Alopecia androgenetica al in de puberteit voor. Vrouwen met mannelijke kaalheid zien dit doorgaans vanaf de overgang gebeuren. Ook op oudere leeftijd krijgen vrouwen te maken met erfelijke haarval. Wat zijn dan de gevolgen van het dihydrotestosteron op de haargroei? • DHT heeft een verwoestende impact op het haargroeiproces. Eerst wordt de haargroei in een stroomversnelling geplaatst, waardoor de haarwortels uiteindelijk verschrompelen en dus vernietigd worden. • Vernietigde haarwortels zijn niet langer in staat om haargroei voort te brengen. Het patroon waarin Alopecia androgenetica zich voltrekt, verschilt tussen mannen en vrouwen. Mannen zien een terugtrekkende haargrens, dieper wordende inhammen en een kalende kruin. Vrouwen daarentegen krijgen een haardos die over zijn geheel dunner wordt. Mannen kunnen uiteindelijk volledig kaal worden door erfelijke kaalheid, dit is bij vrouwen doorgaans niet het geval.

Vaststellen erfelijke kaalheid

Helaas komt het nog geregeld voor dat mannen en vrouwen zich schamen voor haarverlies en kaalheid. Om een adequate behandeling mogelijk te maken is het van belang om de oorzaak van de haaruitval zo spoedig mogelijk vast te laten stellen. U kunt hiervoor terecht bij uw eigen huisarts of een dermatoloog. Alopecia androgenetica wordt doorgaans vastgesteld op het beeld en patroon waarin de haaruitval zich voltrekt. Erfelijke kaalheid komt vaak binnen een familie voor en door het gesprek en gerichte vragen te stellen kan een arts de oorzaak meestal vlot vaststellen. Stemmen uw antwoorden en het patroon van de haaruitval niet overeen met Alopecia androgenetica? Dan vindt verder onderzoek plaats. Een arts kan beslissen om een huidbiopt te nemen of om uw haar en bloed te laten onderzoeken. Haaruitval kan immers uiteenlopende oorzaken hebben, en is zeker niet altijd direct te wijten aan erfelijke kaalheid.

Succesvol behandelen Alopecia androgenetica

Niet iedereen die te maken krijgt met haarverlies gaat op zoek naar een oplossing. Stoort u zich aan de haaruitval of lijdt uw sociale leven onder een dunner wordende haardos? Dan kunt u een behandeling overwegen. Vaak wordt als eerste hulpmiddel een haargroeimiddel aangeschaft. De markt wordt overspoeld met pillen, poeders, shampoos, lotions en oliën die allemaal een stralende volle haardos en vermindering van de haaruitval beloven. Toch zijn er slechts een paar wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen. Deze middelen zijn alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar, dit omdat ze behoorlijke bijwerkingen kunnen hebben. Een haargroeimiddel dient meerdere maanden gebruikt te worden om te zien of het bij u enig effect heeft. Verminderd de haaruitval en verbeterd de haargroei? Dan dient u het middel te blijven gebruiken. Stopt u met het gebruik? Dan zal de haaruitval weer terugkeren. Voorbeelden van haargroeimiddelen zijn Minoxidil, Finasteride, Dutasteride en de Diane pil. Anderen kiezen ervoor om ver bij haargroeimiddelen uit de buurt te blijven en camoufleren het haarverlies met behulp van een haarwerk of een haarstukje. Zoekt u echter een blijvende oplossing bij Alopecia androgenetica? Dan kan een FUE haartransplantatie een mogelijkheid zijn. De resultaten die bereikt worden zijn uitstekend en bovendien blijvend. Niet iedereen met erfelijke kaalheid komt in aanmerking voor de ingreep. De haaruitval mag nog niet te ver gevorderd zijn en u moet over voldoende donormateriaal beschikken. Uw geschiktheid kan tijdens een intakegesprek bij een haarkliniek bepaald worden.

Vrijblijvend haartransplantatie consult

Voorgoed afrekenen met erfelijke kaalheid? Zien en horen wat een FUE haartransplantatie in Turkije precies inhoudt? Laat de consulenten van GlobalHair in Leiden u voorlichten over deze moderne behandeltechniek. Veel mannen en vrouwen zijn u reeds naar volle tevredenheid voorgegaan. Tijdens een consult wordt gekeken of een haartransplantatie bij u past en hoeveel haarzakjes u voor een optimaal resultaat kunt laten transplanteren. Een afspraak maken? Bel of WhatsApp met +316 44 36 36 22.

Alopecia androgenetica FAQ

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over Alopecia androgenetica. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

1. Wat is Alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij volwassenen. Letterlijk vertaald betekent Alopecia androgenetica ‘mannelijke haaruitval’. Het is echter een misverstand dat alleen mannen met deze vorm van haaruitval te maken krijgen, veel vrouwen krijgen hier eveneens mee te maken.

2. Hoe wordt Alopecia androgenetica veroorzaakt?

Alopecia androgenetica wordt veroorzaakt door het mannelijke dihydrotestosteron hormoon. De werking van het haargroeiproces wordt hierdoor beïnvloedt. Het DHT brengt het proces in een stroomversnelling waardoor de haarzakjes uiteindelijk vernietigd worden. Nieuwe haargroei is dan niet meer mogelijk.

3. Kan ik Alopecia androgenetica herkennen?

De manier waarop het haar uitvalt verschilt bij mannen en vrouwen. Mannen zien een terugtrekkende haargrens, dieper wordende inhammen en een kalende kruin. Wanneer het haarverlies onbehandeld blijft kan dit bij mannen uiteindelijk tot volledige kaalheid leiden. Vrouwen daarentegen zien het haar verspreid uitvallen. De haardos wordt dunner, waardoor de hoofdhuid zichtbaar wordt. Vrouwen worden vrijwel nooit kaal als gevolg van Alopecia androgenetica.

4. Hoe wordt Alopecia androgenetica vastgesteld?

Artsen stellen de diagnose voornamelijk op uw verhaal. Mannen en vrouwen die met deze vorm van haaruitval te maken hebben, zijn in de regel gezond. Het patroon van het haarverlies eventueel met een patroon van erfelijke haaruitval binnen een familie geven vaak voldoende duidelijkheid. Om andere oorzaken en/of aandoeningen uit te sluiten kan de huisarts tot een nader onderzoek besluiten.

5. Wat is het verloop van Alopecia androgenetica?

Mannelijke of erfelijke haaruitval herstelt niet spontaan. Blijft het haarverlies onbehandeld dan kan dit volledige kaalheid tot gevolg hebben.

6. Kan ik een haargroeimiddel gebruiken?

Ja, al bieden alleen wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen slechts tijdelijk resultaat. Deze middelen worden door een (huis)arts voorgeschreven en kunnen diverse bijwerkingen hebben.

7. Hoe lang moet ik een haargroeimiddel gebruiken?

Haargroeimiddelen die het haarverlies afremmen en verminderen dient u dagelijks te gebruiken. Stopt u met het gebruik? Dan zal het haarverlies terugkeren. Overigens heeft een haargroeimiddel niet direct effect. Vaak kan pas na een periode van 3 tot 6 maanden gezegd worden of het haargroeimiddel dat u gebruikt het gewenste effect heeft.

8. Is een haartransplantatie geschikt bij erfelijke haaruitval?

Ja, zowel mannen als vrouwen met Alopecia androgenetica kunnen een haartransplantatie overwegen. Een haartransplantatie kan alleen worden toegepast wanneer het haarverlies nog niet te ver gevorderd is. Haartransplantatie specialisten maken gebruik van uw eigen donormateriaal.

9. Is er een alternatief voor een haartransplantatie?

Indien u niet in aanmerking komt voor een haartransplantatie omdat er te weinig donormateriaal is, of als uw gezondheid dit niet toe laat, kunt u eventueel micro haar pigmentatie overwegen. Met behulp van gekleurde pigmenten worden ‘haarstoppels’ in de hoofdhuid ingebracht. Het resultaat is een optisch vollere haardos en/of een geschoren uiterlijk bij een kaal hoofd.

10. Worden behandelingen bij Alopecia androgenetica vergoed?

Vergoedingsmogelijkheden bij haaruitval als gevolg van Alopecia androgenetica zijn beperkt. Meer informatie kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.