DNA test haaruitval

Bent u benieuwd naar de resultaten van een DNA test haaruitval? Mensen die bekend zijn met het risico op haaruitval, hebben de kans om dit risico te verlagen. Als uw genen de kans op mannelijke kaalheid verhogen zijn er preventieve behandelingen die helpen het haarverlies te verminderen. Of u nu nog een volle haardos heeft of dat u al last heeft van haarverlies, op basis van uw genetische testresultaten kunt u gericht zoeken naar een passende behandeling. Met een DNA test haaruitval kunt u thuis uw risico op haarverlies onderzoeken. Wilt u uw haaruitval onderzoeken of haaruitval bloedonderzoek laten doen?

DNA test haaruitval risico

Haaruitval treft veel mensen. Mannen, maar ook vrouwen verliezen hun haar om verschillende redenen. De meest voorkomende oorzaak van mannelijk en vrouwelijk haarverlies is alopecia androgenetica. Haaruitval kan een negatieve invloed op uw levensstijl hebben. Afname van zelfvertrouwen, negatieve effecten op sociale contacten, problemen in het professionele leven. Haaruitval is vervelend en iets waar u emotioneel aan kan lijden. Oorzaken van haarverlies zijn zowel genetische als niet-genetische factoren zoals medicijngebruik of een voedingstekort. Bij het zoeken van een behandeling is het nodig om de oorzaak te kennen. Alleen zo kan verder haarverlies effectief verminderd worden. Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om haaruitval te laten onderzoeken.

Erfelijke kaalheid

Erfelijke kaalheid komt binnen de ene familie vaker voor dan bij de andere. Het woord erfelijk zegt het al. Deze vorm van haaruitval komt meestal van genetische eigenschappen. Zowel de genen van vaders- als moederszijde spelen een rol bij de gevoeligheid voor alopecia androgenetica. Verschillen tussen beide seksen zijn zichtbaar in de leeftijd waarop het eerste haarverlies zichtbaar wordt, en het patroon dat het haarverlies heeft. Mannen zijn soms al in de puberteit gevoelig voor haaruitval, terwijl dit bij vrouwen pas rond de menopauze ontstaat. Haaruitval bij de haargrens, de inhammen en de kruin is typisch voor mannen, terwijl bij vrouwen het haar verspreid uitvalt en de hoofdhuid zichtbaar wordt. Artsen stellen de diagnose door te kijken naar het patroon van het haarverlies en uw familiegeschiedenis met haaruitval. Bloedonderzoek en andere test worden gedaan om andere oorzaken uit te sluiten.

Oorzaak haarverlies testen

Ondanks dat veel mensen te maken hebben met genetisch haarverlies, zijn DNA testen vrij nieuw. Vooral de thuis testkits zijn populair. Als u, bijvoorbeeld bij het Haaronderzoekscentrum, een DNA haaruitval test bestelt, ontvangt u deze met een duidelijke gebruikersinstructie. Hoewel de testen supereenvoudig lijken, zijn ze niet altijd honderd procent nauwkeurig. De testkits zijn gevoelig voor de manier waarop u het testmateriaal afneemt en verstuurt. Het is vooraf belangrijk om te weten dat de test een positief resultaat kan geven. Dat betekent dat uw genen gevoelig zijn voor erfelijke haaruitval, maar het is niet zeker dat u ook met haarverlies te maken krijgt. Na het afnemen van het testmateriaal, verpakt u het op de aangegeven manier en stuurt u de test terug. Binnen een paar weken krijgt u de testresultaten thuisgestuurd.

Is haarverlies altijd genetisch?

Als u een positief test resultaat ontvangt, onthoud dan dat erfelijkheid alleen maar een van de vele oorzaken is die haaruitval tot gevolg hebben. De meeste gevallen van haaruitval zijn erfelijk, maar ook andere factoren spelen een rol. Deze oorzaken worden niet met een DNA test bepaald. Het is en blijft belangrijk om bij overmatig haarverlies contact te zoeken met uw huisarts. Deze kan onderzoeken of er mogelijk sprake is van ernstige gezondheidsproblemen. Niet-erfelijke factoren die tot haaruitval leiden zijn onder andere:

  • Medicatie en behandelingen met chemotherapie.
  • Schildklierproblemen en auto-immuunziekten, waaronder Lupus, kunnen haarverlies veroorzaken.
  • Lichamelijke en emotionele stress zijn verantwoordelijk voor telogeen effluvium, een forse toename van het haarverlies.
  • Tekort aan voedingsstoffen, zoals een ijzergebrek.

Deze factoren zijn niet erfelijk en leiden over het algemeen tot tijdelijk haarverlies. Om de haargroei te herstellen, moet de veroorzakende factor opgelost en/of behandeld worden.

Helaas is het gen dat haarverlies veroorzaakt niet zomaar te verwijderen. Ziet u een toename van het dagelijkse haarverlies, of ontstaat er een patroon dan zijn er stappen die u kunt ondernemen om het haarverlies te verminderen. Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door de overgevoeligheid voor het androgene DHT-hormoon. Het hormoon brengt het natuurlijke haargroeiproces in een stroomversnelling waardoor de haarzakjes krimpen en uiteindelijk vernietigd worden. Het haarzakje dat verloren gaat, wordt niet vervangen en nieuwe haargroei is niet langer mogelijk. Gelukkig zijn er medicijnen en behandelingen die de invloed van het DHT afremmen en het haarverlies stabiliseren. Finasteride en Minoxidil zijn hiervan voorbeelden.

Gevolgen van genetisch haarverlies afremmen

Het DNA materiaal dat het kaalheidsgen bevat is niet te verwijderen. Wel kunt u bepaalde stappen ondernemen om een gezonde haargroei te stimuleren:

  • Gezonde levensstijl. De manier waarop u eet, beweegt en leeft, is van invloed op de haargroei. Factoren zoals een gezond dieet, minder stress en een verantwoorde haarverzorging beïnvloeden de gezondheid van uw huid en haar.
  • Haargroeimiddelen. Medicatie zoals Dutasteride, Finasteride en Minoxidil remmen de invloed van het DHT-hormoon, waardoor het haarverlies verminderd en de haargroei gestimuleerd wordt.
  • Haartransplantatie. Blijvend nieuwe haargroei is mogelijk door een haartransplantatie. Bij deze chirurgische ingreep verplaatst een arts gezonde haarzakjes uit het donorgebied naar de kale plekken. Resultaten zijn permanent.
  • Roodlichttherapie. Lasertherapie is populair en kan helpen bij het verminderen van haarverlies en het verdichten van uw haardos.

Het is duidelijk dat haaruitval erfelijk kan zijn. Ontdekken dat u genetisch gevoelig bent voor haarverlies, kan als een shock ervaren worden. Het is belangrijk om uzelf voor ogen te houden dat zeker niet iedereen met een positieve testuitslag zich zorgen moet maken om toekomstig haaruitval. Met de testresultaten kunt u belangrijke stappen zetten in het zoeken en vinden van een behandelmethode om haarverlies te verminderen. Wilt u meer weten over mogelijke behandelingen tegen erfelijke haaruitval? De consulenten van GlobalHair in Leiden vertellen u alles over een FUE haartransplantatie. U krijgt antwoorden op al uw vragen en komt meer te weten over de resultaten van eerdere behandelingen. Maak een afspraak voor een gratis consult, dat kan door het invullen van het contactformulier. Maar u kunt ook een e-mail sturen naar contact@globalhair.nl. Telefonisch en via WhatsApp is de haarkliniek bereikbaar op 06 3338 8757.

Veelgestelde vragen

Met een DNA haaruitval test, is het mogelijk om vast te stellen of u drager bent van het gen dat verantwoordelijk is voor erfelijke kaalheid.

Nee, dat is niet altijd het geval. U kunt drager zijn van het gen zonder dat dit haaruitval tot gevolg heeft. De situatie verschilt per persoon. Het gebeurt ook dat jongens in de puberteit al met haarverlies geconfronteerd worden.

Als u een thuistest bestelt en deze zelf afneemt ligt het nauwkeurigheidspercentage tussen de 80% en 90%. Het is belangrijk om de test op de goede manier af te nemen en het testmateriaal zorgvuldig te versturen. Dit is van invloed op het succespercentage van de test.

Erfelijke kaalheid wordt door artsen vastgesteld op basis van het patroon en de voorgeschiedenis binnen uw familie. Bij de meeste mensen zijn geen verdere tests nodig. Al kan een arts bloedonderzoek aanvragen om mogelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten.

In veel gevallen zien mannen vanaf het 30e jaar dat de inhammen wat dieper worden. Rond 50-jarige leeftijd ervaart bijna de helft van alle mannen een zekere mate van haarverlies. In ernstigere gevallen is het haarverlies in de puberteit al zichtbaar. Vrouwen met genetisch haarverlies ervaren dit gemiddeld vanaf en na de menopauze.

Onderzoek heeft aangetoond dat ruim 80% van alle gevallen van haarverlies erfelijk is. Niet altijd is haarverlies erfelijk. Andere oorzaken zijn traumatische gebeurtenissen, stress, hormonale veranderingen, medische behandelingen en voedingstekorten.

Een gezonde levensstijl helpt het DHT-niveau op natuurlijke wijze te verlagen. Regelmatige lichaamsbeweging, stoppen met roken, ontspanning, hoofdhuidmassages en gezonde voeding zijn daarbij nodig. Ook het gebruik van kruiden helpen bij het verlagen van de DHT-waarde.

Dihydrotestosteron is een mannelijk hormoon. Het is niet gevaarlijk, maar mensen die overgevoelig zijn voor het hormoon krijgen dikwijls met erfelijk haarverlies te maken. Het DHT heeft een vernietigende invloed op de haarzakjes, waardoor nieuwe haargroei niet langer mogelijk is. Met behulp van middelen als finasteride en minoxidil wordt het effect van DHT afgeremd.

Om het haarverlies te verminderen is het blokkeren van DHT een van de oplossingen. Haargroeimiddelen vertragen of stoppen het haarverlies. Het is zeker bij beginnend haarverlies een van de meest effectieve manieren om haaruitval te behandelen.

Afhankelijk van het middel dat u gebruikt, brengt of neemt u het middel 1 à 2 maal daags. Het nadeel van de medicatie is dat u het moeten blijven gebruiken om het effect te behouden. Als het gebruik wordt gestopt zal het haarverlies vroeg of laat terugkeren.

Nee, de kosten zijn voor eigen rekening. De uitslag stelt u in staat gericht naar een oplossing te zoeken.

Boek een gratis Adviesgesprek

We starten altijd met een adviesgesprek om jouw wensen te bespreken. Deze is gratis